Hoppa till huvudinnehåll

Socialförsäkringar

Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

Ansvariga för socialförsäkringar

Ansvarigt statsråd

Anna Tenje Äldre- och socialförsäkrings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om socialförsäkringar

  • Flexiblare regler för utbetalning av tjänstepension

    Det ska bli möjligt att pausa utbetalningar av tjänstepensionen. Det kom pensionsgruppen, där samtliga riksdagspartier ingår, överens om i oktober i år. Som ett första steg skickar Finansdepartementet ett förslag på remiss om flexiblare regler för utbetalning av pension från pensionsförsäkring och pensionssparkonto.

  • Regeringen har beslutat om en ny ledamot till Fondtorgsnämnden

    Regeringen har i dag, onsdag den 8 maj, beslutat om att förordna nationalekonomen Henrik Braconier som ny ledamot till Fondtorgsnämnden. Förordnandet föreslås gälla till och med den 31 maj 2027.

Pressträff med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje den 5 april 2024
Pressträff med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje den 5 april 2024 Foto: Regeringskansliet

Regeringen utreder effektivare bekämpning av bidragsbrott

Varje år betalas uppskattningsvis mellan 15 och 20 miljarder kronor ut i felaktiga utbetalningar, varav hälften misstänks vara bidragsbrott. Det är regeringen fast besluten att sätta stopp för. Regeringen tillsätter därför en bokstavsutredning för att stärka arbetet mot bidragsbrottsligheten och för att dessa brott ska utredas mer effektivt i syfte att skydda välfärdens legitimitet.

Pressträff med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje den 5 april 2024.
Pressträff med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje den 5 april 2024. Foto: Regeringskansliet

Regeringen har tagit emot slutbetänkandet från utredningen Sjukförsäkringen i förändring

Mot bakgrund av att det har gjorts flera stora förändringar i sjukförsäkringen under de senaste åren behöver reformerna utvärderas. Nu har regeringen tagit emot utredningens betänkande.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Försäkringskassan generaldirektör Nils Öberg.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Försäkringskassan generaldirektör Nils Öberg höll inledningstalen under den nordiska konferensen om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar som ägde rum den 6 mars 2024. Mats Bäckelin/Regeringskansliet

Kontroller och sekretesslagstiftning i fokus när de nordiska länderna möttes för samtal om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar

Mer samarbete över landsgränserna, utökade kontrollmöjligheter och förändrad sekretesslagstiftning behövs för att sätta stopp för att kriminella lurar till sig pengar från välfärdssystemen. Det var några av insikterna från deltagarna under den nordiska konferensen om bidragsbrott och felaktiga utbetalningar inom socialförsäkringen, som arrangerades av Socialdepartementet och Försäkringskassan den 6 mars.

Pressträff med Pensionsgruppen den 28 februari 2024.
Pressträff med Pensionsgruppen den 28 februari 2024. Foto: Regeringskansliet.

Pensionsgruppen överens: översyn av nivån för pensionsavgiften och hantering av överskott i pensionssystemet

Pensionsgruppen har ställt sig bakom att utreda nivån för pensionsavgiften och att se över hur överskott i pensionssystemet kan hanteras.

Innehåll om socialförsäkringar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 587 träffar.

Laddar...