Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

  • Jessica Rosencrantz blir ny EU-minister

    Jessica Rosencrantz står med händerna ihop framför en grå bakgrund.
    EU-minister Jessica Rosencrantz Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Europeiska unionen är Sveriges viktigaste utrikespolitiska plattform och har en helt avgörande betydelse för Sveriges ekonomi, klimatarbete och röst i världen. Sveriges prioriteringar kan sammanfattas med fyra k:n – kriget, konkurrenskraften, klimatet och kriminaliteten, sa statsminister Ulf Kristersson i samband med regeringsförklaringen då han också presenterade förändringar i regeringen.

    Två nya statsråd har utsetts och fyra statsråd byter ministerpost. Ny EU-minister blir Jessica Rosencrantz som varit riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

  • Regeringen stärker arbetet med rekryteringen till EU:s institutioner

    Foto: Europeiska unionen

    Regeringen föreslår i kommande budgetproposition 1,3 miljoner kronor fr.om. 2025 till Universitets- och högskolerådet för att förstärka tränings- och coachningsstödet till svenskar inför EU:s uttagningsprov och tillsättningar av strategiskt viktiga tjänster inom EU-institutionerna.

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Mer om regeringens arbete i EU

Peter Kullgren, landsbygdsminister
Peter Kullgren, landsbygdsminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ändring av Sveriges strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken

Regeringen vill ändra den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

– Ändringarna medför ett mer effektivt genomförande av Sveriges strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken, minskad börda och ökad flexibilitet för stödmottagarna samt en möjlighet för dessa att fortsatt vidta åtgärder som är värdefulla för biologisk mångfald med ekonomisk kompensation, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Pål Jonson, försvarsminister
Pål Jonson, försvarsminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Försvars­minister Pål Jonson deltog i EU:s informella försvars­ministermöte

EU:s fortsatta militära stöd till Ukraina och försvarsberedskap var frågor som stod på agendan när EU:s försvarsministrar träffades fredag den 30 augusti i Bryssel. Försvarsminister Pål Jonson representerade Sverige på det informella försvarsministermötet.

Maria Malmer Stenergard, utrikesminister
Maria Malmer Stenergard, utrikesminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förbättrade regler för högkvalificerad arbetskraftsinvandring

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innehåller förslag för att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring.

Förslagen syftar till att förenkla och främja användandet av så kallade EU-blåkort i Sverige och förbättra möjligheterna att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare inom Sverige och i EU.

Peter Kullgren, landsbygdsminister
Peter Kullgren, landsbygdsminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ytterligare tre svenska livsmedelsprodukter får skyddad EU-beteckning

Vindelnrökt skinka, Lappländsk Fjällröding och Hjälmargös har nyligen fått eftertraktade skyddade beteckningar inom EU efter godkännande från EU-kommissionen.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under ett öppet sammanträde i riksdagens EU-nämnd den 15 november 2023.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3813 träffar.

Laddar...