Hoppa till huvudinnehåll

Militärt försvar

Området hanterar det militära försvaret, samordningen med det civila försvaret och frågor rörande totalförsvarsplikt. Området inkluderar också försvars- och försvarsmaterielsamarbeten med andra länder.

Aktuellt om militärt försvar

 • Pål Jonson till Natos försvarsministermöte

  Den 13–14 juni deltar Pål Jonson i Natos försvarsministermöte i Bryssel, för första gången sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. På agendan står bland annat diskussioner om Natos avskräcknings- och försvarsförmåga och förberedelser inför Natos toppmöte i Washington i juli.

 • Regeringen utser Michael Claesson till ny överbefälhavare

  Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

  Fredag den 7 juni meddelade statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson att generallöjtnant Michael Claesson utsetts till Försvarsmaktens nästa överbefälhavare. Han tillträder 1 oktober 2024.

 • Sverige börjar bidra till Natos luftövervakning

  Regeringen har fattat ett beslut om att bidra med flyg inom ramen för Natos luftövervakningsstruktur Nato Air Policing. Försvarsmakten får därmed handlingsfrihet att inom korta tidsförhållanden överlåta flyg för att under Natos befäl utföra luftbevakning.

Fartyg med svensk flagga till havs, snötäckt landskap i bakgrunden.
Svenskt fartyg under JEF-aktiviteten i Östersjön i december 2023. Foto: JEF

Sverige deltar i JEF-aktivitet för att skydda kritisk infrastruktur i Östersjön

Försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) ökar återigen närvaron i Östersjön och Nordatlanten för att bidra till skydd av kritisk undervattensinfrastruktur.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Militärt stödpaket 16 till Ukraina – ny förmåga som stärker Ukrainas luftförsvar och stöd som möter Ukrainas prioriterade behov

Den 29 maj presenterade regeringen det 16:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. Sverige bistår Ukraina med en helt ny förmåga som stärker Ukrainas samlade luftförsvar. Paketet som kommer ingå i en kommande extra ändringsbudget uppgår till ett värde av 13,3 miljarder kronor och möter Ukrainas prioriterade behov.

Carl-Oskar Bohlin, Hans Wallmark och Pål Jonson står bredvid varandra.
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark överlämnade slutrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad (Ds 2024:6) till försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Försvars­beredningen överlämnade totalförsvarsrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad

Fredagen den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad till försvarsministern Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Illustration: Regeringskansliet

300 miljoner kronor till att förstärka den militära förmågan

I vårändringsbudgeten går nu regeringen och Sverigedemokraterna fram med ett tillskott på sammantaget 300 miljoner kronor till att förstärka den militära förmågan. Dessutom gör omfördelningar av medel så att förbandsanslaget tillförs 900 miljoner kronor för att här och nu ytterligare stärka uthålligheten och tillgängligheten i Sveriges försvar.

Innehåll om militärt försvar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 531 träffar.

Laddar...