Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhet

Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete, könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck.

Aktuellt om jämställdhet

 • Regeringen stärker arbetet mot mäns våld mot kvinnor

  Den senaste tiden har media rapporterat om flera aktuella fall där män har anhållits misstänkta för mord på kvinnor de hade, eller har haft, en relation med. Förra veckan hade justitieminister Gunnar Strömmer, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ett rundabordssamtal med myndigheter, Sveriges Kommuner och Regioner, civilsamhällesorganisationer och forskare om mäns våld mot kvinnor. I samband med mötet presenterades att regeringen återkommande kommer att kalla till möten för att diskutera åtgärder. Det kommer även göras en översyn av behovet av skärpt styrning och uppföljning av myndigheternas arbete mot mäns våld mot kvinnor.

 • Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

  På kort tid har sex flickor och kvinnor i Sverige dödats och i samtliga fall misstänks män i deras närhet för mord. I ljuset av detta träffade statsminister Ulf Kristersson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Unizons ordförande Olga Persson för att diskutera vad som kan göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor. En fråga som måste tas på lika stort allvar som gängkriminaliteten.

 • 18 miljoner mer till arbetet mot mäns våld mot kvinnor

  Pressmeddelande
  Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

  Regeringen ökar stödet till bland annat kommuner och regioner i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelserna ges ett tillskott med 18 miljoner kronor att fördela i utvecklingsmedel. Totalt får länsstyrelserna 46 miljoner kronor att fördela under 2024. Tillskottet syftar till att förstärka det regionala och kommunala arbetet inom det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Innehåll om jämställdhet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 633 träffar.

Laddar...