Hoppa till huvudinnehåll

Demokrati och mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. Demokratipolitiken omfattar bland annat allmänna val, åtgärder för att stärka och värna individens möjligheter till inflytande samt åtgärder för att främja och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna. Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer ska även genomsyra hela den svenska utrikespolitiken.

Ansvariga för demokrati och mänskliga rättigheter

Ansvariga statsråd

Paulina Brandberg Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknads­minister
Parisa Liljestrand Kultur­minister
Gunnar Strömmer Justitie­minister
Tobias Billström Utrikes­minister

Ansvariga departement

Aktuellt om demokrati och mänskliga rättigheter

  • Fokus på hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

    Den 17 maj är internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi. Alla människor ska känna sig trygga att vara den de är och älska vem de vill oavsett var i världen de befinner sig.

  • Den fängslade fackföreningsledaren Sithar Chhim har tilldelats regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter

    Bild på när kulturminister Parisa Liljestrand lämnar över Per Anger-priset till representanter för pristagaren Sithar Chhim.
    Kulturminister Parisa Liljestrand lämnar över Per Anger-priset till representanter för pristagaren Sithar Chhim. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Årets Per Anger-pris har tilldelats Sithar Chhim som kämpar för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna i Kambodja. Priset delades ut den 25 april av kulturminister Parisa Liljestrand vid en ceremoni på Forum för levande historia.

Innehåll om demokrati och mänskliga rättigheter

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1637 träffar.

Laddar...