Hoppa till huvudinnehåll

Praktik

Regeringskansliet tar emot många praktikanter varje år. Det berikar vår verksamhet samtidigt som det ger dig som praktiserar värdefull erfarenhet av statsförvaltningen.

Som praktikant får du en unik möjlighet till inblick i Regeringskansliets uppgifter och processer. Vanligtvis följer du en handläggare i arbetet, med allt vad det innebär, och du får sätta dig in i frågor av varierande karaktär och svårighetsgrad. För att praktisera hos oss ska du ha praktik som en del av din universitets- eller högskoleutbildning, alternativt att din institution godkänner praktiken. Du kan också vara inskriven vid Arbetsförmedlingen och via dem anvisas praktikplats i form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Du behöver vara försäkrad under hela praktikperioden.  

Respektive departement, Statsrådsberedningen och Regeringskansliets förvaltningsavdelning avgör från termin till termin ifall de har möjlighet att ta emot någon eller några praktikanter. Platserna annonseras ut. Antalet praktikanter varierar ofta stort mellan departementen, de flesta tas emot inom utrikesförvaltningen. Tillträdesdatum, omfattning och längd på praktiken kan också variera. Normalt omfattar praktiken maximalt en termin, cirka 20 veckor på heltid, och genomförs i första hand under höst- eller vårtermin. Ingen ekonomisk ersättning utgår.

Om du är intresserad av att göra praktik i Regeringskansliet, se aktuella annonser på sidan Lediga praktikplatser. Annonsering sker ofta i mars/april för höstens platser och i september/oktober för vårens. Teckna gärna en e-postprenumeration så att du inte missar annonser.

Lediga praktikplatser

Departementen gillar studenter

Alla departement tar emot praktikanter när det finns möjlighet. Några departement har egna studentsidor.

Laddar...