Hoppa till huvudinnehåll

Barnets rättigheter

Barnets rättigheter utgår från FN:s barnkonvention och handlar om att ta tillvara barns och ungas rättigheter och intressen i samhället. Området omfattar alla verksamheter där barn är berörda, till exempel utbildningspolitiken, migrationspolitiken, kulturpolitiken och socialtjänstpolitiken.

Aktuellt om barnets rättigheter

 • Socialtjänstministern besökte Ukraina

  • Vid sidan av toppmötet deltog statsrådet i ett bilateralt möte med vice MR-ombudsman Iryna Suslova.

   Vid sidan av toppmötet deltog statsrådet i ett bilateralt möte med vice MR-ombudsman Iryna Suslova.

   Foto: Vitaly Holovin

  • Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall deltog i ett bilateralt möte med vice MR-ombudsman Iryna Suslova.

   Samtalet med MR-ombudsmannen fokuserade bland annat på de ukrainska barn som sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes olagligt förts bort och tvångsdeporterats från sina hem av den ryska staten.

   Foto: Vitaly Holovin

  • Under sitt besök i Ukraina besökte socialtjänstministern bland annat Mirium-kliniken, där hon träffade den svenske läkaren Richard Brånemark som utvecklat en särskild form av proteser som kan används vid krigsskaderelaterad amputationsvård.

   Under sitt besök i Ukraina besökte socialtjänstministern bland annat Mirum-kliniken, där hon träffade den svenske läkaren Richard Brånemark som utvecklat en särskild form av proteser som kan används vid krigsskaderelaterad amputationsvård.

   Foto: Vitaly Holovin

  Den 26–27 april besökte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall Kiev för att bland annat delta i en ministerkonferens på socialpolitikområdet. Fokus för besöket var barnrättsperspektivet och andra socialtjänstfrågor.

Socialtjänst­ministern möter barn och ungdomar med anledning av Barnombudsmannens årsrapport

Torsdag den 7 mars träffar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall sju barn och ungdomar för samtal om Barnombudsmannens senaste årsrapport 2024, Hur dåligt måste man må egentligen? Tidiga samhällsinsatser för barns psykiska hälsa. Dessa barn och ungdomar har ingått i Barnombudsmannens referensgrupp för framtagandet av årsrapporten och syftet med mötet är att de ska få dela med sig av sina erfarenheter och tankar kring temat för rapporten.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Olivia Wigzell, generaldirektör Socialstyrelsen och Martin Valfridsson, som leder arbetet inom brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänsten.
Pilotkommunerna har på olika sätt utmaningar kopplat till barn och unga i kriminalitet. Foto: Natalia Santos/Regeringskansliet

Sex kommuner deltar i pilotprojekt med förstärkningsteam inom socialtjänsten

I juli 2023 inrättades en delegation för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område. Delegationens första uppdrag var att utreda förstärkningsteam inom socialtjänsten. Nu har delegationen utsett sex kommuner som ska delta i ett pilotprojekt där förstärkningsteam kommer att prövas.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Socialtjänst­ministern besöker Lidköping och Skara

Måndag den 4 mars reser Camilla Waltersson Grönvall till Lidköping och Skara. I Lidköping kommer hon att göra ett verksamhetsbesök på Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem Margretelund. I Skara kommer statsrådet att träffa medarbetare inom socialtjänsten, Centrumbostäder och kommunens och regionens gemensamma familjecentral för att ta del av hur de arbetar i sina verksamheter.

Pressträff den 5 februari 2024 med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
Pressträff den 5 februari 2024 med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Regeringskansliet

Utredning för att reformera den statliga barn- och ungdomsvården tillsätts

Barn och unga i samhällets vård befinner sig ofta i en utsatt situation och riskerar att fara illa om de inte får adekvat vård, omsorg och behandling. För att bättre kunna möta barn och ungas vårdbehov i den samhällsutveckling som nu sker behövs ett omfattande förändringsarbete. Regeringen tillsätter därför en utredning i syfte att reformera och se över den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation.

Innehåll om barnets rättigheter

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 403 träffar.

Laddar...