Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomspolitik

Ungdomspolitiken är sektorsövergripande och omfattar alla de beslut och åtgärder som påverkar villkoren för ungdomar inom en rad olika områden som arbete, boende, utbildning, hälsa, fritid, kultur och inflytande.

Ansvariga för ungdomspolitik

Ansvarigt statsråd

Jakob Forssmed
Jakob Forssmed Social­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om ungdomspolitik

 • Regeringen satsar på unga som varken arbetar eller studerar

  Regeringen och dess samarbetsparti föreslår i vårändringsbudgeten att ytterligare medel tillförs till arbetet med unga som varken arbetar eller studerar under 2024. Personer med psykisk ohälsa är ofta överrepresenterade inom gruppen och de har ofta behov av långsiktiga insatser.

 • Fullt fokus på fritidskortet när myndigheter och organisationer möttes

  • Foto på Jakob Forssmed som skakar hand med en person.

   Socialminister Jakob Forssmed höll den 2 februari 2024 ett möte med myndigheter och organisationer om nästa steg i arbetet med fritidskortet.

   Foto: Boris Vasic/Regeringskansliet

  • Gruppfoto med ett tjugotal personer. De står i en trappa och tittar mot kameran.

   Med på mötet med 2 februari 2024 deltog E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Statens kulturråd, Sveriges Riksidrottsförbund, Svenskt Friluftsliv, Sveriges Kommuner och Regioner.

   Foto: Boris Vasic/Regeringskansliet

  Fritidskortet är en historiskt stor satsning som ska ge barn och unga ökad tillgång till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Arbetet med att få reformen på plats under nästa år pågår för fullt, och på fredagen den 2 februari 2024 höll socialminister Jakob Forssmed ett möte med ansvariga myndigheter och organisationer.

 • Offentligt erkännande av ungas insatser ska stärka incitament för att delta i föreningslivet

  Andelen unga som är medlemmar och aktiva i föreningslivet har minskat över tid. Regeringen ger en utredare i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur ett offentligt erkännande i syfte att uppvärdera unga personers engagemang och insatser i det civila samhället skulle kunna utformas.

Innehåll om ungdomspolitik

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 92 träffar.

Laddar...