Innehåll om Klimat och energi
Totalt 33 träffar.
-
Tal av energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch vid Financing the Tripling of Nuclear Energy Leadership Event (eng)
Tal av energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch vid Financing the Tripling of Nuclear Energy Leadership Event i New York den 23 september 2024. Talet hölls på engelska, det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Anförande av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid pressträff om Klimatredovisningen
Anförande av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid en pressträff om 2025 års budgetpropositions Klimatredovisning, den 18 september 2024 i Stockholm. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Remiss av promemorian Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft, Fi2024/01624
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Finansdepartementet
-
Förändrade skattesubventioner för solceller
Installationer av solceller har ökat kraftigt de senaste åren och regeringen bedömer att det inte längre finns samma behov av att subventionera solceller. Regeringen avser därför att föreslå att subventionsgraden för skattereduktion för installation av solceller åter sänks till 15 procent och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas. Förslagen aviseras i regeringens höstbudget.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Effektivare tillståndsprocesser för ökad takt i företagens klimatomställning och stärkt konkurrenskraft
Sverige ska nå nettonollutsläpp till år 2045. Genom snabbare och mer förutsägbara tillståndsprocesser påskyndas näringslivets klimatomställning och Sveriges konkurrenskraft stärks. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen och Sverigedemokraterna att föreslå en rad satsningar som bidrar till att underlätta för nyetableringar och företagsexpansioner samt effektivisera klimatomställningen för svenska företag. Satsningarna som presenteras idag uppgår till över 100 miljoner kronor och innebär bland annat att myndigheters förutsättningar att snabba på och förenkla tillstånds- och tillsynsprocesserna förbättras. Satsningar föreslås också för att sprida nya arbetssätt för effektivare samrådsprocesser och på att inrätta kontaktpunkter för att underlätta tillståndsprocesserna så att takten kan öka i företagens klimatomställning.
-
Satsning på 260 miljoner kronor för miljöåtgärder som ska stärka biologiska mångfalden på land och i hav och vattendrag
Regeringen vill minska utsläppen av både ammoniak och växthusgaser från jordbruket samt minska tillförseln av näringsämnen och miljögifter till sjöar, vattendrag, kustvatten och hav. Dessutom vill regeringen satsa på att bekämpa och förhindra spridning av invasiva främmande arter i vattenmiljöer i Sverige och satsa på skötsel och restaurering av ängs- och betesmarker. En satsning görs också på åtgärder som ska bidra till att motverka avfallsbrottslighet. Slutligen får länsstyrelserna extra permanenta resurser för att bekämpa översvämningsmygg.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Finansdepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Satsningar på elektrifiering och grön omställning
Sveriges klimatomställning, konkurrenskraft och välfärd bygger på säker tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser. Sverige ska nå nettonoll utsläpp till 2045 och en förutsättning för klimatomställningen är en kraftfull utbyggnad av fossilfri elproduktion – med alla kraftslag. I budgetpropositionen för 2025 föreslår därför regeringen satsningar på över 1 miljard kronor 2025 för att säkra en ökad och trygg energiförsörjning och för att främja den gröna omställningen.
-
Pressinbjudan: Regeringen presenterar budgetnyheter på energi- och klimatområdet
Måndagen den 9 september klockan 09.30 bjuder energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, finansmarknadsminister Niklas Wykman och Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson in till pressträff för att presentera satsningar på energi- och klimatområdet i den kommande höstbudgeten.
-
Sänkt skatt på bensin och diesel 2025, Fi2024/01726
I promemorian föreslås att skatten på bensin och diesel sänks den 1 januari 2025 jämfört med den nivå som tidigare beslutats för 2025. I promemorian föreslås också att skatten på bensin och diesel sänks ytterligare den 1 juli 2025. Slutligen föreslås i promemorian att de skattesatser som gäller efter sänkningarna 2025 för bensin och diesel även ska gälla under 2026.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Finansdepartementet
-
Stöden för laddinfrastruktur ska effektiviseras
En omfattande elektrifiering av vägtransporterna krävs för att klimatmålen ska kunna nås. Regeringen ger därför Energimyndigheten i uppdrag att föreslå hur stöden för laddinfrastruktur kan administreras, samlas och utvecklas. Syftet är att på ett bättre sätt kunna främja en utbyggnad av laddinfrastruktur som möjliggör eldrivna transporter i hela landet.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Naturvårdsverket får i uppdrag att underlätta kommuners planering och arbetssätt med tillståndsprocesser för effektivare etablering av ny kärnkraft
Regeringen har idag beslutat att ge Naturvårdsverket i uppdrag att bevilja bidrag och samordna utvalda kommuners arbete för ny kärnkraft. Kommuner kan ansöka till Naturvårdsverket om att driva pilotprojekt inom uppdraget för sammanlagt 10 miljoner kronor. Pilotprojekten ska bidra till att skapa förutsättningar inom kommunerna för korta prövningstider inför tillståndsprocesserna med etablering av nya kärnenergianläggningar.
-
Sänkt skatt på bensin och diesel och reformerad reduktionsplikt
Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk. Samtidigt kommer regeringen i budgetpropositionen för år 2025 att avisera ett förslag om sänkt skatt på drivmedel som mer än kompenserar för prispåslaget av den justerade reduktionsplikten. Det innebär att drivmedelspriserna vid pump allt annat lika väntas minska till följd av förslaget.
-
Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft
Utredningens förslag innebär att statligt stöd ges till företag för investeringar i ny kärnkraft efter ett ansökningsförfarande. En ny lag föreslås reglera förutsättningarna att ta del av stöd, stödformerna samt vad en ansökan ska innehålla. Lagen föreslås träda i kraft den 6 maj 2025.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Finansdepartementet
-
Nya regler för stöd till bio-CCS
Regeringen har idag fattat beslut om en förordning om statligt stöd till avskiljning, transport och geologisk lagring av koldioxid med biogent ursprung (bio-CCS). Därmed tas ett avgörande steg i att få ett ramverk på plats för att kunna genomföra så kallade omvända auktioner för att avskilja, transportera och lagra koldioxid från anläggningar som förbränner biobränslen. Hittills har det saknats ordentliga incitament att fånga in och lagra koldioxid från förbränning av biobränsle. Därför fattar regeringen idag detta beslut.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
EU-kommissionen godkänner svenskt statsstöd till biogen koldioxidlagring (bio-CCS)
Europeiska kommissionen har idag lämnat besked om att de godkänner ett stöd för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid, så kallad bio-CCS. Beslutet är ett viktigt led i att nå Sveriges klimatmål till 2045 och EU:s mål om klimatneutralitet till 2050 samtidigt som det möjliggör för Sverige att bli en ledande nation på området.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Regeringen ändrar i miljöbalken för att ta ytterligare steg mot en modern, effektiv och förutsebar miljöprövning
Regeringen lämnade den 28 maj en proposition till riksdagen som föreslår ändringar i miljöbalkens bestämmelser om tillståndsprocesser. Förslaget är ytterligare ett steg i regeringens målmedvetna arbete med att tillståndsprocesserna ska bli moderna, effektiva och förutsebara.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
"Nu tas nästa steg för snabbare och enklare tillståndsprocesser"
Debattartikel av energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och finansminister Elisabeth Svantesson, Dagens industri, 6 maj 2024.
-
11 nya steg för att effektivisera tillståndsprocesserna och skynda på klimatomställningen
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som föreslår ändringar i miljöbalkens bestämmelser om tillståndsprocesser. Förslaget är ett led i regeringens arbete för att uppnå tillståndsprocesser som är moderna, effektiva och förutsebara.
-
"EU måste ta fram nya globala regler för textilexport till utvecklingsländer"
Debattartikel av Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister i Sverige, Christophe Béchu, minister för ekologisk omställning i Frankrike och Magnus Heunicke, miljöminister i Danmark, Dagens industri, 25 mars 2024.
Publicerad · Debattartikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöministern beslutar om en utredning för att avskaffa förbudet mot uranutvinning
Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari har beslutat att det ska genomföras en så kallad bokstavsutredning på Klimat- och näringslivsdepartementet för att analysera och lämna de förslag som behövs för att åter möjliggöra utvinning av uran i Sverige.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet