Hoppa till huvudinnehåll

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco

Nordic Defence Cooperation, Nordefco, är ett nordiskt försvarssamarbete mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge. Samarbetet inleddes 2009 och syftar främst till att öka respektive lands försvarsförmåga och att stärka ländernas möjligheter att agera tillsammans om en kris uppstår i närområdet.

Ansvariga statsråd
Pål Jonson
Ansvariga departement
Försvars­departementet

Aktuellt

 • Nytt nordiskt samarbete för tillgängligt luftrum

  De nordiska länderna ingår ett samarbete för att främja tillgängligheten till Danmarks, Finlands, Islands, Norges och Sveriges luftrum för Natos flygverksamhet. En samarbetsförklaring undertecknades den 9 juli av ländernas försvarsministrar i samband med Natos toppmöte i Washington.

 • Nordefcos årsrapport 2023

  2023 var Sverige ordförande i Nordefco och årsrapporten sammanfattar arbetet. Det nordiska försvarssamarbetet fördjupades ytterligare under 2023 och bland annat antogs en ny vision, Vision 2030. 2024 är Danmark ordförande i Nordefco.

 • Gemensam vision fördjupar nordiskt försvarssamarbete

  Nordefcos försvarsministrar står utomhus bredvid varandra.
  Nordefcos försvarsministrar. Foto: Danska försvarsministeriet

  I samband med Nordefcos försvarsministermöte den 29–30 april i Tórshavn, Färöarna, undertecknade de nordiska försvarsministrarna en gemensam vision för det nordiska försvarssamarbetet, Vision 2030. 

Innehåll om det nordiska försvarssamarbetet Nordefco

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 21 träffar.

Laddar...