Hoppa till huvudinnehåll

Mats Persson

Mats Persson

Utbildningsminister

Utbildningsdepartementet

“Kunskap och bildning är grunden för samhällsutveckling och välstånd. Sverige ska utvecklas som kunskapsnation, med forskning och högre utbildning i världsklass.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Mats Persson

  • Vetenskapsrådet ska lämna förslag på hur e-infrastruktur för forskning kan utvecklas

    Foto: Johnér bildbyrå

    E-infrastruktur för forskning är avgörande för Sveriges förmåga att vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. De ökade behoven av att kunna lagra, överföra, beräkna och analysera data omfattar alla forskningsområden. Vetenskapsrådet får därför i uppdrag att lämna förslag på hur svensk e-infrastruktur för forskning kan utvecklas så att dess potential kan användas fullt ut.

  • Styrelserna vid universitet och högskolor får ett större ansvar för säkerhetsfrågor

    Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

    Under de senaste åren har det övergripande säkerhetsläget i Sverige blivit allt allvarligare och det berör hela samhället, även universitet och högskolor. Mot bakgrund av utvecklingen förtydligar nu regeringen att styrelserna för universitet och högskolor har ett övergripande ansvar för beslut om verksamhetens säkerhet.

Kungliga Tekniska högskolan.
Kungliga Tekniska högskolan. Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Ingenjörslandet Sverige

Sverige är och har länge varit en framstående forsknings- och tekniknation. Ska vi fortsätta vara det och klara oss i den internationella konkurrensen behövs fler personer med kunskaper i naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik, de så kallande STEM-ämnena. För att möta det stora behovet av ingenjörer och andra kompetenser inom STEM behövs satsningar inom hela utbildningsväsendet både på kort och lång sikt.

Foto: Johnér Bildbyrå

Statskontoret ska analysera konsekvenserna av universitets och högskolors administrativa uppgifter

Den administrativa överbyggnaden behöver minska för att ge tid till lärosätenas kärnuppdrag som är utbildning och forskning. Forskarnas tid bör frigöras för att fokusera på att bedriva forskning. Statskontoret får nu i uppdrag att analysera konsekvenserna av administrativa uppgifter som lärosätena är skyldiga att utföra.

 Utredaren Christer Nylander och utbildningsminister Mats Persson.
Utredaren Christer Nylander och utbildningsminister Mats Persson. Foto: Margareta Stridh/Regeringskansliet

Utbildnings­ministern tog emot Folkbildningsutredningens betänkande

I dag, den 13 juni, överlämnade regeringens särskilda utredare Christer Nylander Folkbildningsutredningens betänkande ”Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid (SOU 2024:42)” till utbildningsminister Mats Persson.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Forsknings- och innovationspropositionen 2024

Utbildning och forskning av hög kvalitet är helt avgörande för Sveriges välstånd. I slutet av 2024 beräknas regeringen presentera mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition vars fokus är excellens, internationalisering och innovation. Regeringen anser att en tydlig inriktning mot excellens krävs för att svensk forskning ska vara konkurrenskraftig, att internationalisering och mobilitet är viktiga medel för att nå högsta kvalitet och att det svenska näringslivet ska vara ett drivhus för innovation.

Innehåll från Mats Persson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 235 träffar.

Laddar...