Hoppa till huvudinnehåll

Mats Persson

Mats Persson

Utbildningsminister

Utbildningsdepartementet

“Kunskap och bildning är grunden för samhällsutveckling och välstånd. Sverige ska utvecklas som kunskapsnation, med forskning och högre utbildning i världsklass.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Mats Persson

  • Regeringen presenterar den största forsknings- och innovationssatsningen någonsin

    Foto: Mikael Wallerstedt

    Forskning och innovation av hög kvalitet krävs för att skapa tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2025 den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin, en kraftfull satsning på 6,5 miljarder kronor med inriktning på excellent forskning, och forskning och innovation för banbrytande teknik. Satsningarna kommer att presenteras i kommande forsknings- och innovationsproposition i slutet av 2024.

  • Marcus Wandt och astronautkollegorna från Axiom-3 på Sverigebesök

    I januari blev Marcus Wandt den tredje svensken i rymden. I dagarna var han, tillsammans med kollegorna Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı och Walter Villadei, på Sverigebesök.

Kungliga Tekniska högskolan.
Kungliga Tekniska högskolan. Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Ingenjörslandet Sverige

Sverige är och har länge varit en framstående forsknings- och tekniknation. Ska vi fortsätta vara det och klara oss i den internationella konkurrensen behövs fler personer med kunskaper i naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik, de så kallande STEM-ämnena. För att möta det stora behovet av ingenjörer och andra kompetenser inom STEM behövs satsningar inom hela utbildningsväsendet både på kort och lång sikt.

Foto: Folio

Ett effektivare och mer ändamålsenligt omställningsstudiestöd

Regeringen har i dag beslutat om en proposition med förslag till ändringar som ska skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt omställningsstudiestöd.

Foto: Folio

Regeringen föreslår ny lag om forskningsdatabaser

Att kunna ha databaser med insamlade personuppgifter är nödvändigt inom forskningen. Därför föreslår nu regeringen i en lagrådsremiss en ny lag om vissa forskningsdatabaser, som ska komplettera den befintliga dataskyddsregleringen. De nya reglerna ska göra det möjligt för universitet och högskolor att föra forskningsdatabaser som har ett särskilt vetenskapligt värde ur ett långsiktigt perspektiv för att skapa underlag för olika forskningsprojekt.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Forsknings- och innovationspropositionen 2024

Utbildning och forskning av hög kvalitet är helt avgörande för Sveriges välstånd. I slutet av 2024 beräknas regeringen presentera mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition vars fokus är excellens, internationalisering och innovation. Regeringen anser att en tydlig inriktning mot excellens krävs för att svensk forskning ska vara konkurrenskraftig, att internationalisering och mobilitet är viktiga medel för att nå högsta kvalitet och att det svenska näringslivet ska vara ett drivhus för innovation.

Innehåll från Mats Persson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 242 träffar.

Laddar...