Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Mer om regeringens arbete i EU

Sveriges EU-minister och Finlands EU-minister
Sveriges EU-minister och Finlands EU-minister i samtal om för länderna viktiga frågor. Foto: Regeringskansliet

Sverige och Finland snart 30 år i EU

EU-minister Jessica Rosencrantz deltog torsdagen den 10 oktober i ett panelsamtal med Finlands EU-minister Joakim Strand. Evenemanget arrangerades mot bakgrund av att både Sverige och Finland varit medlemmar i EU i 30 år.

utrikesministern står framför flera mikrofoner. I bakgrunden syns flaggor från flera länder.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard blir intervjuad av journalister inför mötet i Luxemburg. Foto: Europeiska unionen

Maria Malmer Stenergard deltog i EU:s utrikes­ministermöte

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltog i EU:s utrikesministermöte (FAC) i Luxemburg. På dagordningen stod bland annat Rysslands aggression mot Ukraina och situationen i Mellanöstern.

Klimat- och miljöministern håller i ett papper och tittar uppåt. I bakgrunden syns tolkar i tolkbås och en brun träpanel.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari förbereder sig inför rådsmötet i Luxemburg. Foto: Europeiska unionen

Romina Pourmokhtari deltog vid EU:s klimat- och miljö­ministerrådsmöte

Romina Pourmokhtari deltog vid EU:s klimat- och miljöministerrådsmöte i Luxemburg den 14 oktober. På agendan stod bland annat att ta beslut om EU:s förhandlingsposition inför två stora miljökonferenser, COP 16 om biologisk mångfald och COP 29 om klimatomställningen.

Statsministern och António Costa hade en arbetslunch i Sagerska och pratade bland annat om Sveriges prioriteringar i EU.
Statsministern och António Costa hade en arbetslunch i Sagerska och pratade bland annat om Sveriges prioriteringar i EU. Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Stats­ministern tog emot Europeiska rådets tillträdande ordförande

I början av december tillträder António Costa som Europeiska rådets ordförande. Den 8 oktober välkomnades han till Stockholm av statsminister Ulf Kristersson. Under en arbetslunch diskuterade de arbetsmetoder och frågor som kommer vara högt upp på EU-dagordningen framöver.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under ett öppet sammanträde i riksdagens EU-nämnd den 15 november 2023.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3870 träffar.

Laddar...