Innehåll om Sverige i EU
Totalt 3860 träffar.
-
Ebba Busch reser till Luxemburg för energiministermöte
Tisdagen den 15 oktober reser energi- och näringsminister Ebba Busch till Luxemburg för att delta vid ett ministermöte i EU:s energiråd. På dagordningen står bland annat diskussioner om hur energisektorn bidrar till EU:s konkurrenskraft. Dessutom får ministrarna en lägesuppdatering om unionens vinterberedskap och energisituationen i Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Sveriges särskilda sändebud för Ukrainas uppbyggnad deltog vid internationella givarplattformens möte
Ukrainas ekonomiska situation, reformarbetet för landets EU-närmande och den omfattande ryska förstörelsen av energiinfrastrukturen stod på agendan när den internationella givarplattformen för Ukraina samlades i Rom den 9 oktober för ett styrkommittémöte. Ulrik Tideström, Sveriges särskilda sändebud för Ukrainas uppbyggnad, deltog på mötet.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
EU-minister Jessica Rosencrantz i panelsamtal med Finlands EU-minister
EU-minister Jessica Rosencrantz deltog torsdagen den 10 oktober i ett panelsamtal med Finlands EU-minister Joakim Strand. Evenemanget arrangerades mot bakgrund av att både Sverige och Finland varit medlemmar i EU i 30 år.
Publicerad · Artikel från Jessica Rosencrantz, Statsrådsberedningen
-
Romina Pourmokhtari deltar idag vid EU:s ministerrådsmöte i Luxemburg
Idag den 14 oktober möts EU:s klimat- och miljöministrar vid ett formellt ministerrådsmöte i Luxemburg. På agendan står bland annat att ta beslut om två rådslutsatser om EU:s förhandlingsposition inför COP 16 om biologisk mångfald och inför COP 29 om klimatomställningen. Vid båda konferenserna förhandlar EU för alla medlemsländer i unionen.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i EU:s utrikesministermöte (FAC) i Luxemburg den 14 oktober. På dagordningen står Rysslands aggression mot Ukraina, situationen i Mellanöstern, samt diskussioner om Georgien, Moldavien, Afrikas Horn, Venezuela, och Armenien/Azerbajdzjan.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Remiss av SOU 2024:31 En ändamålsenlig vapenlagstiftning, Ju2024/01121
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2024:31 En ändamålsenlig vapenlagstiftning. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av promemorian Ändringar i EU:s formskyddsförordning, Ju2024/02018
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Ändringar i EU:s formskyddsförordning.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Promemoria Ändringar i EU:s formskyddsförordning
I oktober 2024 antogs en EU-förordning som ändrar den befintliga EU-förordningen om gemenskapsformgivning. Ändringarna syftar till att effektivisera förfarandet för registrering. Vidare anpassas terminologin till Lissabonfördraget så att termen gemenskapsformgivning ändras till EU-formgivning. Vissa förändringar av skyddet görs också, bland annat en utvidgning av formskyddsinnehavarens rättigheter i fråga om produkter som bara passerar EU, utan att sättas på marknaden här, samt i fråga om mjukvara som möjliggör 3D-utskrifter av en formgivning.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet
-
Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier
I denna lagrådsremiss finns förslag om nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier.
Publicerad · Lagrådsremiss, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Johan Forssell deltar i RIF-möte i Luxemburg
Den 10–11 oktober hålls möte i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Luxemburg. På agendan står bland annat diskussioner om att öka motståndskraften vid EU:s yttre gränser, rekryteringen av barn och unga till brottslighet via onlineplattformar och att effektivisera EU:s återvändandepolitik. Från Sverige deltar justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Johan Forssell.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Johan Forssell, Justitiedepartementet
-
Statsministern tog emot Europeiska rådets tillträdande ordförande
I början av december tillträder António Costa som Europeiska rådets ordförande. Den 8 oktober välkomnades han till Stockholm av statsminister Ulf Kristersson. Under en arbetslunch diskuterade de arbetsmetoder och frågor som kommer vara högt upp på EU-dagordningen framöver.
Publicerad · Artikel från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet
EU har i dag fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Sanktionerna syftar till att bemöta rysk hybridverksamhet som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Remiss SOU 2024:46 Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv, UD2024/09099
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ny lag om internationella sanktioner, Genomförande av EU:s sanktionsdirektiv (SOU 2024:46). Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utrikesdepartementet
-
Finansministern deltar vid Ekofinrådets möte den 8 oktober
Den 8 oktober deltar finansminister Elisabeth Svantesson när EU:s ekonomi- och finansministrar samlas i Luxemburg för att bland annat diskutera de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Regeringen genomför lagändringar för ambitiöst genomförande av EU:s nya utsläppshandelssystem
Regeringen har fattat beslut om att utfärda lagändringar för att genomföra EU:s nya utsläppshandelssystem ETS 2. Regeringen har också beslutat om förordningsändringar som även de är en del av genomförandet av ETS 2. Författningsändringarna innebär att verksamhetsutövare inom systemet behöver ha ett tillstånd för att bedriva en bränsleverksamhet och ska övervaka och rapportera sina utsläpp från och med årsskiftet. Från 2027 behöver verksamhetsutövare täcka sina utsläpp med utsläppsrätter. Regeringen har beslutat att inkludera fler sektorer i systemet än vad EU-direktivet kräver, för att öka effektiviteten och bidra till större utsläppsminskningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet