Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Mer om regeringens arbete i EU

Migrationsministern står framför en blå vägg med flaggor i bakgrunden.
Migrationsminister Johan Forsell deltar på sitt första RIF-möte i Luxemburg. Foto: Europeiska unionen

Justitie­ministern och migrations­ministern på rådsmöte i Luxemburg

Den 10–11 oktober hålls möte i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Luxemburg. På agendan står bland annat diskussioner om att öka motståndskraften vid EU:s yttre gränser, rekryteringen av barn och unga till brottslighet via onlineplattformar och att effektivisera EU:s återvändandepolitik. Från Sverige deltar justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Johan Forssell.

Statsministern och António Costa hade en arbetslunch i Sagerska och pratade bland annat om Sveriges prioriteringar i EU.
Statsministern och António Costa hade en arbetslunch i Sagerska och pratade bland annat om Sveriges prioriteringar i EU. Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Stats­ministern tog emot Europeiska rådets tillträdande ordförande

I början av december tillträder António Costa som Europeiska rådets ordförande. Den 8 oktober välkomnades han till Stockholm av statsminister Ulf Kristersson. Under en arbetslunch diskuterade de arbetsmetoder och frågor som kommer vara högt upp på EU-dagordningen framöver.

Maria Malmer Stenergard, utrikesminister
Maria Malmer Stenergard, utrikesminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet

EU har fattat beslut om att införa en ny sanktionsregim med anledning av Rysslands destabiliserande verksamhet. Sanktionerna syftar till att bemöta rysk hybridverksamhet som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners. Det kan till exempel handla om undergrävande av valprocesserna och de demokratiska institutionernas funktion, hot mot och sabotage av ekonomisk verksamhet och kritisk infrastruktur samt användning av samordnad desinformation och skadlig cyberverksamhet.

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Lagändringar för genomförande av EU:s nya utsläppshandelssystem

Regeringen har fattat beslut om att utfärda lagändringar för att genomföra EU:s nya utsläppshandelssystem.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under ett öppet sammanträde i riksdagens EU-nämnd den 15 november 2023.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3860 träffar.

Laddar...