Hoppa till huvudinnehåll

Utbildnings­­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och rymdpolitik. Inom departementets ansvarsområde ryms förskola, grundskola och motsvarande obligatoriska skolformer, gymnasieskola och utbildning för vuxna (inklusive de anpassade skolformerna), folkbildning, högre utbildning, forskning, rymd och studiefinansiering.

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Regeringen presenterar budgetsatsningar på skolan

    Tisdagen den 17 september klockan 14.30 bjuder utbildningsminister Johan Pehrson, kulturminister Parisa Liljestrand, Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, in till pressträff för att presentera satsningar på skolan i den kommande höstbudgeten.

  • Johan Pehrson ny utbildningsminister

    Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    I dag lämnade statminister Ulf Kristersson regeringsförklaringen till riksdagen och anmälde förändringar i regeringen. Johan Pehrson är ny utbildningsminister och departementschef för Utbildningsdepartementet.

Foto: Folio

Höjda belopp för elever med lärlingsersättning

Ingen ska behöva välja bort en lärlingsutbildning på gymnasiet av ekonomiska skäl. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen därför att lärlingsersättningen ska ökas från 1 000 kronor per månad till 1 500 kronor per månad från 2025.

Foto: Folio

Satsningar för att fler ska lära sig svenska

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.

Foto: Regeringskansliet

Förebyggande arbete och insatser för barn och unga

I årets budgetproposition gör regeringen flera strategiska satsningar för att stärka det förebyggande arbetet för barn och unga, och brottsförebyggande insatser för att bryta den negativa utvecklingen av rekrytering till kriminella gäng. Bland annat föreslås flera brottsförebyggande verktyg, en stärkt vårdkedja inklusive rekordstor förstärkning av den statliga barn- och ungdomsvården.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Förstärkningar av bland annat yrkesutbildning för att bekämpa arbetslösheten

Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att bekämpa arbetslösheten – bland annat på utbildning, bättre villkor för enskilda näringsidkare och det så kallade Jobbsprånget. Arbetsförmedlingens eget stöd till personer långt ifrån arbetsmarknaden ska också förstärkas. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2693 träffar.

Laddar...