Hoppa till huvudinnehåll

USA

Sverige och USA har historiskt nära och breda relationer – politiskt, ekonomiskt och kulturellt. USA är en av Sveriges viktigaste samarbetspartner och de bilaterala förbindelserna har utvecklats de senaste åren, särskilt inom säkerhet och försvar, men också vetenskap och forskning. Ett välutvecklat nätverk av handelskammare, 22 honorärkonsulat och mellanfolkliga kontakter utgör viktiga fundament i den bilaterala relationen. Förutom Sveriges ambassad i Washington finns det generalkonsulat i New York och San Francisco.

Relationerna mellan Sverige och USA spänner över ett stort antal sektorer. Några centrala områden för bilateralt samarbete är säkerhets- och försvarspolitik, handel och investeringar, life sciences, strategiska mineraler, 5G och 6G, råvaror, gruv- och rymdfrågor. Samarbetet har också utvecklats på områden inom den gröna och den digitala omställningen, som exempelvis energieffektivisering, elektrifiering, AI och kvantumdatorer. Fokus i det bilaterala utbytet mellan Sverige och USA har under de senaste åren varit Sveriges medlemskap i Nato och samarbetet om stödet till Ukraina. Ett bilateralt avtal om försvarssamarbete, Defence Cooperation Agreement, undertecknades i december 2023.  

De starka ekonomiska banden är en central del av relationen mellan Sverige och USA. Landet är den näst viktigaste exportmarknaden för Sverige och är den fjärde viktigaste importkällan. Sverige är den 10:e största investeraren i USA, vilket är överproportionellt till storleken på vår ekonomi. Sveriges totala export till USA uppgick till 188 563 miljoner SEK under 2023 och importen nådde 69 960 miljoner SEK samma år. De största produktkategorierna som exporteras från Sverige till USA är transportutrustning, kemikalier, maskiner, metallprodukter, datorer och andra elektroniska varor. Importen består av bland annat maskiner och apparater, kemikalier, bränslen samt datorer och andra elektroniska varor. 

Som en av de största och mest dynamiska marknaderna i världen bidrar handel och investeringar med USA till att stärka Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga. Sverige bidrar också till den amerikanska ekonomin – det finns omkring 1 600 svenska företag i USA som stödjer cirka 370 000 jobb i USA fördelat på alla 50 delstater.

Besöksutbytet på politisk nivå är omfattande. Ett flertal svenska statsråd, statssekreterare och riksdagen har avlagt bilaterala och andra besök i USA under de senaste åren, liksom ett flertal myndigheter och lärosäten. Därtill har även ett flertal höga amerikanska företrädare besökt Sverige, inklusive flera kongressdelegationer.

Visum/programmet för visumfritt resande till USA

UD svarar inte på frågor rörande visum till USA. För information om visumregler kontakta USA:s ambassad, se Externa länkar.
Det är obligatoriskt för alla som planerar att resa till USA utan visum att ansöka elektroniskt om godkännande innan resan påbörjas via ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Innehåll om USA

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 104 träffar.

Laddar...