Hoppa till huvudinnehåll

Pål Jonson

Försvarsminister

Försvarsdepartementet

"Försvaret av Sverige är en kärnuppgift för staten och grundläggande för vår demokrati och frihet. Ett starkare försvar, medlemskap i Nato och stöd till Ukraina stärker vår säkerhet i en orolig tid."

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Pål Jonson

  • Avsiktsförklaring mellan Sverige och Ungern undertecknad

    Från vänster i bild sitter Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky och till höger försvarsminister Pål Jonson.
    Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky och försvarsminister Pål Jonson. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

    Den 16 oktober undertecknade försvarsminister Pål Jonson och Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky ett s.k. Letter of Intent (LOI), dvs. en bilateral avsiktsförklaring, om utökat samarbete på försvarsområdet mellan Sverige och Ungern.

  • Nytt totalförsvarsbeslut för ett starkare Sverige

    Regeringen har nu beslutat om och lagt fram en totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. Det handlar om kraftiga förstärkningar till totalförsvaret. I tillskott får det militära försvaret sammanlagt 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 35,7 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar. Försvarsutgifterna kommer därmed att uppgå till 2,6 procent av BNP redan 2028.

Foto: SSC

Försvarsmakten tilldelas en rymdmiljard för att utöka rymdförmågorna

Regeringen har beslutat att tilldela Försvarsmakten en miljard mellan 2024–2032 för att kunna utveckla sin rymdförmåga. Det handlar om att förbättra Försvarsmaktens rymdlägesbild, bygga ut infrastrukturen vid rymdbasen Esrange och möjliggöra för Försvarsmakten att kunna skjuta upp ett flertal satelliter i rymden.

Pressträff med bland annat försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard om propositionen ”Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025”.
Pressträff med försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard om propositionen ”Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025”. Foto: Frida Drake/Regeringskansliet

Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025

Regeringen har den 7 oktober överlämnat en proposition till riksdagen med förslag på hur Sverige under 2025 ska bidra till Natos samlade avskräckning och försvar i det nordatlantiska området.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Nytt militärt stödpaket som stärker Ukrainas försvarsförmåga

Den 9 september presenterade regeringen det 17:e militära stödpaketet till Ukraina. Paketet som uppgår till ett värde av 4,6 miljarder, möter Ukrainas mest prioriterade militära behov och skapar handlingsfrihet för framtiden. Det inkluderar donation av materiel, direktupphandling, materielsatser och finansiella donationer.

Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Budgetnyheter för militärt försvar

Här finns samlad information om de budgetnyheter för miliärt försvar som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025.

Innehåll från Pål Jonson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 312 träffar.

Laddar...