Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska frågor

Det nordiska samarbetet bygger på de nordiska ländernas gemensamma värderingar och är ett av världens äldsta samarbeten. Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Det är visionen som antogs av de nordiska statsministrarna 2019 och som ska uppnås genom satsningar på ett grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart Norden. Sverige ska arbeta för ett närmare och starkare nordiskt samarbete. De nordiska länderna står inför flera utmaningar som vi kan lösa bättre tillsammans än var och en för sig.

Aktuellt om nordiska frågor

  • Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024

    Foto: Wikimedia Commons

    Under 2024 är Sverige ordförande för Nordiska ministerrådet. Visionen om att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030 är vägledande för det svenska ordförandeskapet. Sverige prioriterar också arbetet för ett integrerat Norden.

  • N5 och NB8 - nordiskt och nordiskt-baltiskt samarbete om utrikes- och säkerhetspolitik

    Under 2024 är Sverige också ordförande för de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetena med de nordiska och baltiska länderna (NB8) och de nordiska länderna (N5). Under året kommer fokus ligga på att stärka det säkerhetspolitiska samarbetet i regionen samt fortsatt stöd till Ukraina.

  • Handlingsplan för Vision 2030

    Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030. Handlingsplanen beskriver hur Nordiska ministerrådet ska arbeta för att uppnå visionens mål genom en rad initiativ.

Innehåll om Nordiska frågor

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 87 träffar.

Laddar...