Hoppa till huvudinnehåll

Civila samhället och idrott

Med det civila samhället avses en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor organiserar sig och agerar tillsammans i gemensamma intressen. I området ingår nätverk, ideella föreningar, registrerade trossamfund med mera. Politiken omfattar bland annat möjligheter att bilda organisationer, att få statligt stöd och att göra människor delaktiga och bedriva verksamhet. Idrottspolitiken utgör en specifik del av politiken för det civila samhället.

Ansvariga för civila samhället och idrott

Ansvarigt statsråd

Foto på Socialminister Jakob Forssmed
Jakob Forssmed Social­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om civila samhället och idrott

  • Statsminister Ulf Kristersson stod värd för symposium om antisemitismen i Sverige

    • Statsministern vid en talarstol

      Statsminister Ulf Kristersson under inledningsanförandet för Symposium - Samling mot antisemitism

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Statsminister Ulf Kristersson vid en talarstol

      Statsminister Ulf Kristersson inleder Symposium - Samling mot antisemitism

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet

      Christer Mattson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Kulturminister Parisa Liljestrand

      Kulturminister Parisa Liljestrand

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Delar av panelen vid sina talarbord

      Jakob Forssmed, socialminister, Nathalie Rothschild, journalist och Anders Persson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Delar av panelen vid sina talarbord

      Lotta Edholm, skolminister, Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism och Louise Belenius, lärare och ansvarig för Vasa Reals judiska profil.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • En del av panelen vid sina talarstolar

      Justitieminister Gunnar Strömmer, Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg, Anna Urombi, generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy och Robert Weil, ordförande och grundare, Proventus AB och Familjen Robert Weils Stiftelse.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Symposiets moderator gestikulerar

      Moderator vid symposiet var Sofia Nerbrand.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    För regeringen är bekämpandet av antisemitism och främjandet av judiskt liv i Sverige prioriterade frågor. Den 30 september stod statsminister Ulf Kristersson värd för ett symposium om antisemitismen i Sverige. En mängd representanter från bland annat regeringen, akademin och skolväsendet, myndigheter och det judiska civilsamhället liksom andra experter samlades för en lägesbeskrivning och samtal om åtgärder mot antisemitism.

  • Viktiga inspel i strategiskt arbete för psykisk hälsa och suicidprevention

    • Personer sitter vid ett runt bord och pratar. Det står "Grupp 4" på en lapp på bordet.

      Hearingen samlade ett representanter från ett trettiotal organisationer. De delades in i grupper och diskuterade erfarenheter och medskick till regeringen inför det fortsatta arbetet med en kommande nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Två män står bakom talarstolar. En av dem håller tal. Bakom dem en tavla.

      Statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed inledningstalade på regeringens hearing om det strategiska arbetet för psykisk hälsa och suicidprevention.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    Statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed mötte den 15 februari ett trettiotal organisationer och fick ta del av deras erfarenheter på området psykisk hälsa och suicidprevention. Kunskap som konkret bidrar till den kommande tioåriga nationella strategin.

Foto på Jakob Forssmed som talar och gestikulerar med händerna-
Socialminister Jakob Forssmed, som var inbjuden till konferensen utifrån sin roll som kommissionär i WHO:s kommission mot ensamhet, berättade om hur den svenska regeringen prioriterar arbetet för att bryta och förebygga ofrivillig ensamhet och isolering. Foto: Viktor Petterson/Regeringskansliet

Ensamhet känner inga gränser

Socialminister Jakob Forssmed deltog den 8 februari i en internationell konferens om ensamhet, arrangerad av brittiska organisationen Campaign to End Loneliness. Ministern lyfte den svenska regeringens många olika initiativ för att minska den ofrivilliga ensamheten i Sverige.

Parisa Liljestrand och Jakob Forssmed på pressträff. De står bakom varsitt prodium. Bakom dem en blå bakgrund och svenska och EU-flaggor.
Kulturminister Parisa Liljestrand och socialminister Jakob Forssmed på pressträffen den 25 oktober 2023. Foto: Boris Vasic/Regeringskansliet

Stödet till Judiska Centralrådet förstärks med 10 miljoner kronor

Regeringen har under ett extrainsatt regeringssammanträde beslutat om ändringar som berör stöd till trossamfund och civilsamhället. Ändringarna innebär bland annat en förstärkning av stödet till Judiska Centralrådet om 10 miljoner kronor för 2023.

Jakob Forssmed och Isak Reichel på pressträffen
Socialminister Jakob Forssmed höll pressträff tillsammans med Isak Reichel, direktör och chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Foto: Regeringskansliet

Pressträff med social­minister Jakob Forssmed efter möte med trossamfund

Den 3 augusti höll socialminister Jakob Forssmed en pressträff med anledning av det då nyligen genomförda mötet med representanter för Sveriges trossamfund.

Innehåll om civila samhället

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 322 träffar.

Laddar...