Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmarknad

Arbetsmarknadspolitiken syftar till att alla människor som kan ska ha möjlighet att delta i arbetslivet. Den syftar även till att skapa trygghet och underlätta omställning på arbetsmarknaden. Politikområdet handlar bland annat om insatser för unga i jobb, matchning av arbetssökande och lediga jobb, arbetsmarknadspolitiska program, arbetslöshetsförsäkringen och Europeiska socialfonden.

Ansvariga för arbetsmarknad

Ansvarigt statsråd

Johan Pehrson
Johan Pehrson Arbetsmarknads- och integrations­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om arbetsmarknad

  • Förstärkningar av bland annat yrkesutbildning för att bekämpa arbetslösheten

    Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att bekämpa arbetslösheten – bland annat på utbildning, bättre villkor för enskilda näringsidkare och det så kallade Jobbsprånget. Arbetsförmedlingens eget stöd till personer långt ifrån arbetsmarknaden ska också förstärkas. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

  • Högsta arbetslösheten på tio år, undantaget pandemin

    Sverige befinner sig fortsatt i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. Arbetslösheten är särskilt hög bland utrikes födda. För att vända utvecklingen har regeringen i budgetpropositionen för 2024 bland annat satsat på yrkesutbildningar.

    Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson talade om läget på arbetsmarknaden på en pressträff.

Fler arbetslösa i utbildning inom komvux

Övergångarna till kommunal vuxenutbildning är begränsade i förhållande till de stora utbildningsbehoven som finns bland arbetslösa. För att möjliggöra att fler arbetslösa påbörjar sådan utbildning och för att stärka Arbetsförmedlingens kontrollförutsättningar remitterar regeringen förslag om förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Foto: Oscar Samuelsson/Regeringskansliet.

Nya mål för att integrationspolitiken ska bidra till fler i jobb och självförsörjning

Onsdag den 15 maj bjöd arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson in till pressträff för att presentera regeringens förslag på nya integrationsmål och regeringens bild av arbetsmarknadsläget.

Regeringskansliet

15000 sommarjobb och 2000 fler yrkesutbildningsplatser för att motverka stigande arbetslöshet

För att motverka arbetslöshet och kompetensbrist föreslår regeringen i vårändringsbudgeten att 130 miljoner kronor tillförs och 20 miljoner kronor omfördelas för att möjliggöra upp till 15 000 sommarjobb för ungdomar och att 167 miljoner kronor tillförs för 2 000 fler utbildningsplatser på regionalt yrkesvux.

Illustration: Jan Gerscher/Regeringskansliet.

Regeringen lämnar förslag för stärkt arbetslinje till riksdagen

Regeringen har beslutat om en proposition om inkomstbaserad a-kassa till riksdagen. Förslaget innebär att arbetslöshetsförsäkringen reformeras och blir en tydligare omställningsförsäkring som stärker arbetslinjen och minskar risken för fusk samtidigt som den administrativa bördan minskar.

Innehåll om arbetsmarknad

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1080 träffar.

Laddar...