Hoppa till huvudinnehåll

Till dig som är student

Justitiedepartementet tar gärna emot praktikanter. Dessvärre har vi sällan möjlighet att erbjuda sommarjobb till dig som är student, men vi rekryterar regelbundet medarbetare till såväl kortare som längre anställningar.

Foto: Pontus Johansson

Vill du göra praktik i Justitiedepartementet?

Om du pluggar på universitet eller högskola eller deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program via Arbetsförmedlingen, är du välkommen att söka praktik hos oss.

Tillträdesdatum, omfattning och längd på praktiken kan variera och bestäms i samråd med dig som praktikant. Normalt omfattar praktiken maximalt en termin, cirka 20 veckor på heltid och genomförs i första hand under höst eller vårtermin. Normalt görs två intag per år med ansökan i mars för kommande hösttermin respektive september för kommande vårtermin. Vi annonserar på sidan "Lediga praktikplatser" ungefär en månad före sista ansökningsdatum. Ansökan kan endast göras när vi annonserar efter praktikanter.

Om du vill söka någon av våra praktikplatser gör du det direkt i vårt rekryteringsverktyg och bifogar cv samt ett personligt brev där du berättar varför du vill göra praktik hos just oss. Efter sista ansökningsdag gör vi ett urval, kallar till intervju och genomför därefter en säkerhetsprövning av slutkandidaterna. Hela processen tar ca 8-10 veckor efter sista ansökningsdag till dess att erbjudande om praktik lämnas till den/de som är aktuella.

Vill du skriva uppsats eller examensarbete inom något av våra ansvarsområden?

Möjligheterna att skriva uppsats hos oss är begränsade men om du söker och får praktik hos oss, kan den i vissa fall kombineras med uppsatsskrivande.

En grupp medarbetare tar regelbundet fram förslag på aktuella, intressanta områden och frågeställningar inom departementets ansvarsområden. Dessa kan du som student ta del av som inspiration inför skrivandet av ditt examensarbete eller uppsats. Flera enheter har också viss möjlighet att besvara frågor och bistå med tips. Kontakta dem via växeln eller departementets registrator.

Förteckning över förslag till uppsatsämnen 2024

Vi har sällan möjlighet att ta fram förslag på examensarbeten i betydelsen vetenskaplig undersökning. Har du själv en frågeställning som du vill undersöka går det naturligtvis bra att skicka in en beskrivning av frågeställningen och den metod du tänker använda dig av, så kan vi ta ställning till i vilken utsträckning vi eventuellt kan bidra. Skicka beskrivningen till Justitiedepartementets personal, via registrator.

Kontakt

Registrator, Justitiedepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Fax 08-24 46 31
e-post till Registrator, Justitiedepartementet

Genvägar

Om du vill se våra lediga jobb eller veta mer om Regeringskansliet som arbets- och praktikplats, gå till sidan Jobba hos oss.

Laddar...