Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmarknads­­­departementet

Arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för frågor och ärenden som rör arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Departementet ansvarar också för integrationsfrågor, arbetet mot utanförskap och arbetet för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Dessutom ansvarar departementet för arbetet för mänskliga rättigheter på nationell nivå, att stärka hbtqi-personers rättigheter samt arbetet mot rasism och diskriminering.

Ansvariga statsråd

Mats Persson
Mats Persson Arbetsmarknads- och integrations­minister
Paulina Brandberg
Paulina Brandberg Jämställdhets- och arbetslivs­minister

Aktuellt från Arbetsmarknadsdepartementet

  • Stärkt stöd till personer med funktionsnedsättning

    Foto: Folio Images.

    Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är betydligt högre än i övriga befolkningen. För regeringen är det viktigt att underlätta för den här gruppen att komma i arbete eller utbildning. Regeringen går därför fram med flera förslag i budgetpropositionen för 2025 – bland annat ett vidgat tolkstöd, stärkt utbildningsstöd och förenklat stöd till start av näringsverksamhet.

  • Satsningar för att fler ska lära sig svenska

    Foto: Folio

    I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.

Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Förstärkningar av bland annat yrkesutbildning för att bekämpa arbetslösheten

Sverige befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att bekämpa arbetslösheten – bland annat på utbildning, bättre villkor för enskilda näringsidkare och det så kallade Jobbsprånget. Arbetsförmedlingens eget stöd till personer långt ifrån arbetsmarknaden ska också förstärkas. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Stärkt stöd till utsatta för prostitution och lättare att få hjälp via stödlinjer för våldsutsatta

Regeringen genomför i budgeten för 2025 olika satsningar inom området mäns våld mot kvinnor. Regeringen avser att föreslå att stärka stödet till utsatta för prostitution. För detta föreslås 10 miljoner kronor avsättas under 2025. Regeringen avser också att föreslå att förstärka de nationella stödlinjerna för våldsutsatta i syfte att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet föreslås därför få en förstärkning med 7 miljoner kronor 2025. Syftet är att öka svarsfrekvensen på de nationella stödtelefonerna.

Innehåll från Arbetsmarknadsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2008 träffar.

Laddar...