Hoppa till huvudinnehåll

Civilt försvar

Civilt försvar, och arbetet med detta, tar sin utgångspunkt i samhällets krisberedskap och syftar till att inför och under höjd beredskap samt under krig värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp.

Aktuellt om civilt försvar

  • Nytt totalförsvarsbeslut för ett starkare Sverige

    Regeringen har nu beslutat om och lagt fram en totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. Det handlar om kraftiga förstärkningar till totalförsvaret. I tillskott får det militära försvaret sammanlagt 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 35,7 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar. Försvarsutgifterna kommer därmed att uppgå till 2,6 procent av BNP redan 2028.

  • En broschyr för allvarstid – ny upplaga av "Om krisen eller kriget kommer"

    Den 8 oktober presenterades den uppdaterade versionen av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Mellan den 18 och 29 november skickas över 5 miljoner exemplar ut till Sveriges invånare för att stärka hushållens förberedelser inför kriser och krig.

Carl-Oskar Bohlin håller upp utredningen som han precis fått överlämnad till sig av Carl Fredrik Graf som står bredvid Carl-Oskar
Carl-Oskar Bohlin håller upp utredningen. Carl Fredrik Graf står till höger. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Pressträff med Carl-Oskar Bohlin för att ta emot utredning om kommuners och regioners beredskapsansvar

Särskilda utredaren Carl Fredrik Graf har idag lämnat över utredningen Kommuners och regioners grundläggande beredskapsansvar till ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin. Utredningen har haft uppdraget att lämna förslag som på sikt ska förstärka och utveckla kommuners och regioners beredskapsansvar.

Minister för civilt försvar och generaldirektör för Försvarets radioanstalts, FRA, på en pressträff.
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, på en pressträff tillsammans Björn Lyrvall, generaldirektör för Försvarets radioanstalts, FRA. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

FRA tar över ansvaret för Nationellt cybersäkerhetscenter

Regeringen har beslutat att omstrukturera Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC), som från och med den 1 november 2024 kommer att ledas av Försvarets radioanstalt (FRA). Centret kommer att styras av en chef som utses av regeringen.

Rättsinformation
Rättsinformation Illustration: Regeringskansliet

Motståndskraft i samhällsviktiga tjänster (SOU 2024:64) nu på remiss

Den 18 september överlämnade utredningen om genomförande av NIS2- och CER-direktiven sitt slutbetänkande till minister för civilt försvar. I betänkandet redovisar utredningen förslag om införlivning av CER-direktivet i svensk rätt samt förslag till ändring i offentlighets- och sekretessbestämmelserna, ändring i säkerhetsskyddslagen samt i lagen om cybersäkerhet. Slutbetänkandet är nu på remiss.

Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

Budgetnyheter för civilt försvar

Här finns samlad information om de budgetnyheter för civilt försvar som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025.

Innehåll om civilt försvar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 419 träffar.

Laddar...