Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Sjukvårdsministern deltar vid EPSCO-rådsmöte i Luxemburg

Publicerad

Den 21 juni reser sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson till Luxemburg för att delta vid ett formellt ministerrådsmöte med EU:s hälso- och sjukvårdsministrar.

Rådet ska bland annat diskutera hur de kan gå vidare med EU:s läkemedelslagstiftning som nu förhandlas. Diskussionen fokuserar på incitamentsystem inom förslaget i syfte att hitta vägar framåt för att nå en överenskommelse i rådet. Det belgiska ordförandeskapet väntas också presentera en lägesrapport om förhandlingsarbetet.

På dagordningen står också antagandet av rådets rekommendation om nya åtgärder mot cancer. Det gäller cancer som kan förebyggas genom vaccination. Rekommendationen är ett initiativ inom ramen för Europas plan mot cancer och syftar till att uppmuntra upptag och övervakning av vaccinationer mot humant papillomvirus (HPV) och hepatit B-virus (HBV), som båda kan orsaka cancer.

Rådet väntas även godkänna rådslutsatser om framtidens hälsounion.

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...