Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Kraftsamling mot högerextremism

Publicerad

Torsdag den 2 maj samlar utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm aktörer som jobbar mot och forskar kring högerextremism för ett högnivå rundabordssamtal med anledning av dådet i Gubbängen. Syftet är att få en övergripande bild av vad forskningsläget säger om hur vi bäst kan motverka extremismens framväxt i Sverige och hur utbildningsväsendet kan stärkas i detta arbete. I anslutning till samtalet är media välkomna till en pressbriefing.

Tid:
Plats: Utbildningsdepartementet, Drottninggatan 16 i Stockholm. Inpassering sker kl. 16.00.

Praktisk information: Obligatorisk föranmälan senast torsdag den 2 maj kl. 13.00 via e-post till Agnes Eklund, se presskontakt. Ange namn, redaktion, samt om du är reporter eller fotograf. Skicka också med kopia på presslegitimation.

Deltagare i rundabordssamtalet

  • Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet. Han forskar bland annat om radikaliseringsprocesser hos individer och grupper i högerextrema och nationalsocialistiska miljöer samt utbildning om Förintelsen och antisemitism.
  • Morten Sager, docent och universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han är huvudansvarig för masterutbildningen i evidensbasering och har bland annat sammanställt forskning om insatser för att förebygga rekrytering till våldsbejakande extremism.
  • Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet och universitetslektor vid akademin för polisiärt arbete vid Högskolan i Borås. Han har en doktorsexamen i offentlig förvaltning och särskild kompetens om organisering av nationellt och kommunalt arbete mot våldsbejakande extremism.
  • Markus Hjelm, senior rådgivare mobila stödteamet, Centrum mot våldsbejakande extremism.
  • Marco Zamorano-Toth, utredare som håller i Gamingnätverket, Centrum mot våldsbejakande extremism.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Ellen Kult
Pressekreterare hos skolminister Lotta Edholm
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-140 15 28
e-post till Ellen Kult
Laddar...