Hoppa till huvudinnehåll

Assistentprogrammet

Till Assistentprogrammet rekryterar UD årligen ett antal personer med bred erfarenhet från att ha arbetat med administrativt verksamhetsstöd i privat eller statlig regi. Programmet varvar tjänstgöring med utbildningspass och studiebesök som pågår ca 1-2 år i hemmaorganisationen innan utlandsstationering påbörjas på någon av Sveriges cirka 100 utlandsmyndigheter.

I uppdraget ingår att tjänstgöra såväl i Stockholm som i olika delar av världen där Sverige är representerat, inklusive i länder med relativt krävande levnadsförhållanden.

I arbetsuppgifterna ingår sedvanliga assistentuppgifter som bl.a. mötes-, rese- och besöksplanering samt att upprätthålla och utveckla interna rutiner. Även IT-frågor och visst ansvar för budget och redovisning förekommer. På en utlandsmyndighet kan arbetsuppgifterna bestå av olika typer av administrativt verksamhetsstöd som arkiv, IT-frågor, kommunikation, ekonomi/redovisning och hjälp och stöd till svenskar i utlandet

Ansökningskrav

Sökanden ska ha gymnasieutbildning och minst tre års arbetslivserfarenhet inom service- och verksamhetsstöd, administration, förvaltning, ekonomi/redovisning eller annat område som bedöms relevant. För dessa uppgifter krävs ej akademiska meriter/examen.  Erfarenhet från Regeringskansliet eller relevant erfarenhet från annan statlig/offentlig verksamhet är meriterande. Det är viktigt att du kan formulera dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Det är önskvärt att Du har goda kunskaper i ytterligare ett världsspråk som franska, ryska, spanska eller tyska. Även god allmän IT-kompetens och goda kunskaper i Officepaketet är meriterande. Det är en fördel om erfarenhet finns av att ha levt och arbetat utomlands, gärna i en krävande miljö.

Svenskt medborgarskap är ett krav för anställning men du får gärna ha utländsk bakgrund. Likaså krävs B-körkort.

Rekryteringsprocessen

Rekrytering till assistentprogrammet sker en gång per år. Utlysningen publiceras på hösten under lediga jobb.

Efter ett första urval utifrån ansökningshandlingarna kallas ett antal sökanden till intervjuer, test och övningar på ett Assessment Center.

Omkring 10 personer antas årligen till assistentprogrammet. Lönesättningen utgår från en grundnivå som gäller samtliga antagna och därtill relevant arbetslivserfarenhet.

Samtliga antagna har skyldighet att tjänstgöra i utrikesförvaltningen. Normalt påbörjas den första utlandsposteringen något av de första två till tre anställningsåren, företrädesvis i länder med relativt krävande levnadsförhållanden.

Övrigt

Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

Kontakt

Kristina Östergren
UD:s personalenhet
Telefon (växel) 08-405 10 00
e-post till Kristina Östergren
Laddar...