Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern stod värd för nordiskt toppmöte med Tysklands förbundskansler

Publicerad

Den 13 maj träffades regeringscheferna för de fem nordiska länderna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Stockholm inom ramen för ett nordiskt toppmöte.

 • Danmarks och Norges statsministrar Mette Frederiksen och Jonas Gahr Støre, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Sveriges Ulf Kristersson samt Finlands och Islands statsministrar Petteri Orpo och Bjarni Benediktsson.

  Danmarks och Norges statsministrar Mette Frederiksen och Jonas Gahr Støre, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Sveriges statsminister Ulf Kristersson samt Finlands och Islands statsministrar Petteri Orpo och Bjarni Benediktsson.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Statsminister Bjarni Benediktsson, Island, statsminister Mette Frederiksen, Denmark, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, statsminister Jonas Gahr Støre, Norge och statsminister Petteri Orpo, Finland. fotograferade i helfigur utomhus.

  Statsminister Petteri Orpo, Finland, statsminister Mette Frederiksen, Danmark, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, statsminister Jonas Gahr Støre, Norge och statsminister Bjarni Benediktsson, Island.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen och statsminister Ulf Kristersson.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

  Norges statsminister Jonas Gahr Støre och statsminister Ulf Kristersson.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Islands statsminister Bjarni Benediktsson och statsminister Ulf Kristersson.

  Islands statsminister Bjarni Benediktsson och statsminister Ulf Kristersson.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Finlands statsminister Petteri Orpo och statsminister Ulf Kristersson.

  Finlands statsminister Petteri Orpo och statsminister Ulf Kristersson.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Toppmötet inleddes med att de nordiska regeringscheferna diskuterade nordisk konkurrenskraft tillsammans med näringslivsrepresentanter från respektive land. Mötet avslutades med att länderna skrev under en gemensam deklaration för att underlätta nordisk konkurrenskraft, tillväxt och ökad säkerhet.

Senare under dagen anslöt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och ledarna besökte Ericsson i Kista. Efter en rundvandring höll de nordiska regeringscheferna och den tyske förbundskanslern överläggningar om säkerhetspolitiska frågor som hybridhot, civil beredskap och nya teknologier.

– Det är viktigt för Sverige och för Europa att växla upp arbetet med att säkra framtidens infrastruktur och se till att såväl forskarvärlden som näringslivet ges rätt förutsättningar. När det gäller hybridhot och frågor om vår civila motståndskraft sätter jag stort värde på dagens samtal som vittnar på en stor samsyn om våra gemensamma utmaningar och om vägen framåt, säger statsminister Ulf Kristersson.

I slutet av dagen hölls en gemensam pressträff med samtliga regeringschefer från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och Tyskland. Under middagen på kvällen diskuterades det fortsatta stödet till Ukraina och Natorelaterade frågor.  

Kontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson
Laddar...