Hoppa till huvudinnehåll

Trainee på Finansdepartementet

Finansdepartementets traineeprogram är en möjlighet för dig som nyligen har slutfört en akademisk examen att kombinera en fast anställning på ett departement med en introduktion till Regeringskansliet och statlig förvaltning.

Foto: Henrik Nyström/Regeringskansliet

Tua Lindquist och Andreas Veskoukis började sin anställning på Finansdepartementet hösten 2021. Tillsammans med fem andra traineer arbetar de på departementets olika avdelningar. Deras uppgifter har varit olika, Tua arbetar på skatte- och tullavdelningen och Andreas arbetar på finansmarknadsavdelningen, men något de har gemensamt är att de har fått ordinarie arbetsuppgifter från dag ett och att de har fått möjligheten att fördjupa sig inom ett område som de haft ett intresse för. Traineeprogrammet har även gett dem en möjlighet att få en bred inblick i Regeringskansliets arbete.

Tua har en masterexamen i statskunskap från Uppsala universitet och har arbetat på Ekobrottsmyndigheten och Utrikesdepartementet tidigare. Hon sökte framför allt programmet för att få en fördjupad förståelse för de grundläggande samhällssystemen, dessutom på en arbetsplats där politik realiseras i verkligheten.

– De olika momenten i traineeprogrammet ger såväl teoretisk kunskap som en förståelse för hur Finansdepartementet och Regeringskansliet fungerar i praktiken. Det utgör en bra grund att stå på inför ett framtida yrkesliv, oavsett om det fortsätter inom eller utanför den statliga förvaltningen, säger Tua.

Andreas har en masterexamen i nationalekonomi från Sciences Po i Paris och har tidigare praktiserat på Sveriges ambassad i Kuala Lumpur.

– Utbildningarna och studiebesöken är genomtänkta och vi får exponeras för många olika områden inom ekonomisk politik, men också inom statsförvaltningen i övrigt. Det märks och känns att Finansdepartementet ser på oss traineer som en långsiktig investering, vilket jag tycker är väldigt kul, säger han.

Om traineeprogrammet

Vi erbjuder dig en tillsvidareanställning samtidigt som du deltar i Finansdepartementets traineeprogram under nio månader. Du deltar i det ordinarie arbetet varvat med ett utbildningsprogram där det ingår studiebesök på myndigheter och besök vid EU:s institutioner. Du får lära dig om Regeringskansliets arbete och viktigaste processer och hur det är att arbeta i en politiskt styrd organisation. Du kommer att arbeta i en kunskapsintensiv miljö i händelsernas centrum med möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen. Du får snabbt ansvar för egna frågor och områden och förväntas även vara flexibel och kunna växla mellan områden. Samarbete är viktigt och vi har en stark laganda och en hjälpsam kultur som du förväntas bidra till och utveckla.


Rekryteringsprocessen

Rekrytering till Finansdepartementets traineeprogram sker en gång per år. Utlysningen publiceras på våren under lediga jobb.

Laddar...