Hoppa till huvudinnehåll

Transporter och infrastruktur

Transportpolitiken handlar om att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. I området ingår infrastruktur och samtliga trafikslag såsom spårtrafik, vägtrafik, sjöfart och luftfart samt transport- och infrastrukturforskning.

Ansvariga för transporter och infrastruktur

Ansvarigt statsråd

Andreas Carlson
Andreas Carlson Infrastruktur- och bostads­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om transporter och infrastruktur

  • Slopad stämpelskatt och bättre regler för in- och uthyrning av obemannade skepp ska underlätta för rederierna

    En fungerande sjöfart är avgörande för svensk utrikeshandel och varuförsörjning. Regeringen föreslår därför flera satsningar på sjöfart i den kommande budgetpropositionen. För att stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft föreslår regeringen slopad stämpelskatt vid inteckning i skepp och underlättad in- och uthyrning av obemannade skepp, så kallad bareboat charter.

  • Historiska satsningar på infrastruktur

    Regeringen kommer att lägga fram historiskt stora satsningar på infrastruktur i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur. Infrastrukturpropositionen kommer innebära att satsningarna på infrastrukturramen ökar med 200 miljarder kronor jämfört med den tidigare planperioden – totalt 1 171 miljarder kronor.

  • Havet och blå ekonomi i fokus på möte med infrastruktur- och bostadsministern

    Andreas Carlson i dialog med en mötesdeltagare.
    Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson på mötet den 26 augusti 2024. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

    Den 26 augusti samlades en rad olika aktörer med koppling till havet för att diskutera flera viktiga framtidsfrågor. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson hade bjudit in till mötet för att ta del av synpunkter inför regeringens fortsatta strategiska arbete med de maritima frågorna.

Innehåll om transporter och infrastruktur

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1373 träffar.

Laddar...