Innehåll om Sverige kraftsamlar för ökad konkurrenskraft
Totalt 74 träffar.
-
Regeringen ser över hur företagens regelkostnader följs upp
I dag får Tillväxtverket i uppdrag att lämna förslag om ett nytt mätbart mål för att kunna följa upp arbetet med regelförenkling och mäta företagens regelkostnader.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Ordförande och ledamöter för implementeringsrådet utsedda
Anders Johannesson har utsetts till ordförande för implementeringsrådet. Christina Fors, Göran Grén, Anna Irani och Patrick Krassén utses till ledamöter. Samtliga förordnanden gäller från och med den 1 oktober 2024 till den 31 december 2027.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Höjda anslag till forskningsfinansiärerna i höstens budget
Forskning och innovation av högsta kvalitet är en nyckel för att nå högre tillväxt och stärka svensk konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att anslagen till de statliga forskningsfinansiärerna ökas kraftfullt. Det innebär den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin. Regeringen föreslår en satsning på närmare 4,9 miljarder kronor till forskningsfinansiärerna med inriktning på excellent forskning, och forskning och innovation för banbrytande teknik. Satsningarna kommer att presenteras i kommande forsknings- och innovationsproposition i slutet av 2024.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Johan Pehrson, Klimat- och näringslivsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
EU-blåkort ska främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag som syftar till att förbättra Sveriges möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Justitiedepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa träffade sina finska kollegor under det svensk-finska regeringsmötet
Den 16 september tog Sveriges regering emot den finska regeringen för att hålla ett gemensamt regeringsmöte. Mötet syftade till att ytterligare stärka det djupa samarbetet mellan länderna. Det blev även ett tillfälle för de två nytillträdda statsråden på Utrikesdepartementet att välkomna sina finska kollegor för första gången. Stödet till Ukraina och stöd till innovativa scaleup-företag stod i fokus.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Satsningar på elektrifiering och grön omställning
Sveriges klimatomställning, konkurrenskraft och välfärd bygger på säker tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser. Sverige ska nå nettonoll utsläpp till 2045 och en förutsättning för klimatomställningen är en kraftfull utbyggnad av fossilfri elproduktion – med alla kraftslag. I budgetpropositionen för 2025 föreslår därför regeringen satsningar på över 1 miljard kronor 2025 för att säkra en ökad och trygg energiförsörjning och för att främja den gröna omställningen.
-
Fler investeringar och bättre kompetensförsörjning
Sverige behöver en högre ambitionsnivå för att attrahera internationell kompetens och investeringar i syfte att säkerställa framtidens jobb, tillväxt och konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 föreslår därför regeringen en rad tillväxtreformer för ett rikare och mer konkurrenskraftigt Sverige, med särskilda satsningar på talangattraktion liksom på investeringsfrämjande.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Utrikesdepartementet
-
Johan Forssell stod värd för besök av Turkiets handelsminister Ömer Bolat
Den 3 september tog bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell emot Turkiets handelsminister Ömer Bolat. Syftet med besöket var att främja dialogen mellan Sverige och Turkiet inom ramen för Joint Economic and Trade Committee (JETCO).
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Utrikesdepartementet
-
Framtidsinvesteringar och tillväxtreformer för ett rikare och tryggare Sverige
Regeringen presenterade i dag satsningar för att främja Sveriges tillväxt. Satsningarna omfattar historiska satsningar på infrastruktur, den största satsningen på forskning någonsin och åtgärder för att göra det enklare att driva företag i Sverige.
-
Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd, SOU 2024:56
Betänkande av Utredningen om en konkurrenskraftig animalieproduktion
-
Den nya utbildningsformen Nationell yrkesutbildning har startat
Många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. I dagarna startar de första utbildningarna inom den nya utbildningsformen Nationell yrkesutbildning: en pilotverksamhet som ska stärka kompetensförsörjningen och möta företagens kompetensbehov.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Utbildningsdepartementet
-
Förbättrade regler för högkvalificerad arbetskraftsinvandring
Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med förslag som syftar till att förbättra Sveriges möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Justitiedepartementet
-
Sverige och USA inleder nytt kärnkraftsamarbete
Sverige och USA inleder ett nytt samarbete för att främja utbyggnaden av ny kärnkraft. Energi- och näringsminister Ebba Busch har signerat ett samförståndsavtal om bilateralt kärnkraftsamarbete i Washington, D.C. tillsammans med USA:s energiminister Jennifer Granholm. Avtalet syftar till att stärka samarbetet mellan Sverige och USA för att bidra till utbyggnaden av ny kärnkraft.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
10 svenska infrastrukturprojekt beviljas EU-stöd
Den 16 juli tog medlemsstaterna i transportkommittén inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) ställning till förslaget att bland annat tio svenska infrastrukturprojekt ska beviljas totalt cirka 50,2 miljoner euro i medfinansiering.
Publicerad · Pressmeddelande från Andreas Carlson, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
-
Uppdrag att förenkla regelverk i syfte att minska regelbördan för företag
Regeringen ger 11 statliga myndigheter i uppdrag att se över och förenkla egna föreskrifter och allmänna råd och att lämna förslag beträffande lagar och förordningar inom sina verksamhetsområden, i syfte att minska regelbördan för företag.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen
-
Regeringen tar ytterligare steg för att minska företagens regelbörda
Regeringen fortsätter arbetet med sin offensiva förenklingsagenda. I dag får 11 myndigheter i uppdrag att arbeta för enklare regelverk med stöd av Tillväxtverket. Syftet är att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader.
-
Strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län
Regeringen har fattat beslut om en samlad strategi för att stärka utvecklingen i Norrbottens och Västerbottens län. Strategin innehåller insatser inom sju områden som regeringen bedömer som särskilt viktiga för att nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen ska gå i takt. Genom strategin lägger regeringen en grund för stärkt konkurrenskraft, effektiv samverkan och attraktiva samhällen i norra Sverige.
Publicerad · Informationsmaterial från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Regeringen lanserar strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige
Regeringen har fattat beslut om en samlad strategi för att stärka utvecklingen i Norrbottens och Västerbottens län. Strategin innehåller insatser inom sju områden som regeringen bedömer som särskilt viktiga för att nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen ska gå i takt. Genom strategin lägger regeringen en grund för stärkt konkurrenskraft, effektiv samverkan och attraktiva samhällen i norra Sverige.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Bättre förutsättningar för kliniska prövningar i Sverige
Läkemedelsverket får i uppdrag att, med utgångspunkt i Förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar (Ds 2023:8), föreslå hur förbättrade förutsättningar och en stärkt kapacitet för fler kliniska prövningar kan skapas i Sverige. Syftet är att ytterligare främja svensk konkurrenskraft kopplat till kliniska prövningar av nya läkemedel och behandlingsmetoder.
-
Förutsättningarna för kliniska prövningar måste bli bättre
Energi- och näringsminister Ebba Busch, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, socialminister Jakob Forssmed, utbildningsminister Mats Persson, debattartikel, Dagens Industri, den 27 juni 2024. I stark internationell konkurrens ska Sverige erbjuda attraktiva förutsättningar för forskning och innovation. Regeringens olika uppdrag på området stärker landets konkurrenskraft och möjligheten att marknadsföra Sveriges förmåga som land för kliniska prövningar, skriver företrädare för regeringen.