Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Rymdfrågor i fokus när utrikesminister Tobias Billström besöker Texas

Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström besöker Texas den 13–15 maj. Syftet är att presentera Sveriges ambitioner som rymdnation och att utveckla relationerna med Texas inom framväxande tekniker med fokus på rymdindustrin.

– Sverige bedriver en aktiv rymddiplomati och har en väl utvecklad rymdindustri. Vi besitter stora möjligheter att bidra i internationella samarbeten vad gäller forskning, innovation och säkerhet, inte minst via rymdbasen Esrange. Därför är det viktigt att medvetandegöra statliga och privata aktörer i Texas om de svenska förmågorna och ambitionerna på området. Vi ska presentera Sverige som den rymdnation vi är, säger utrikesminister Tobias Billström.

Under besöket i Texas kommer Tobias Billström att tala om Sverige som rymdnation och om Sveriges rymddiplomatiska agenda. Därutöver kommer han bland annat att träffa Texas guvernör Greg Abbott, samt besöka Nasas rymdcenter i Houston och flera företag inom rymdbranschen. 

Fakta

Texas är med sina cirka 30 miljoner invånare en av världens tio största ekonomier. Delstaten har länge spelat en viktig roll inom olja och gasutvinning samt petrokemisk industri, men också inom innovation, inte minst rymdindustrin. Industrin har under de senaste årtiondena sett en snabb utveckling där statliga aktörer i allt större utsträckning samarbetar med privata företag. I dagsläget (februari 2024) finns ett 70-tal svenska företag representerade i Texas, vilka tillsammans skapar nära 30 000 arbetstillfällen.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Laddar...