Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Rymd och forskning i fokus när Mats Persson besöker Bryssel

Publicerad

Torsdag den 23 maj är utbildningsminister Mats Persson i Bryssel för att delta vid konkurrenskraftsrådets möte om rymdfrågor, forskning och innovation. I anslutning till mötet kommer ministern även delta vid den europeiska rymdorganisationen ESA:s ministermöte samt vid gemensamma ministermötet Rymdrådet mellan EU och ESA.

Under förmiddagen kommer rymdministrarna i EU diskutera EU-kommissionens aviserade förslag om en gemensam EU-rymdlag som ska bidra till att skapa en inre marknad för rymdverksamhet med fokus på säkerhet, resiliens och hållbarhet.

Ministrarna väntas även godkänna rådets slutsatser om att stärka Europas konkurrenskraft genom rymden. Denna fråga kommer även att diskuteras vid det gemensamma Rymdrådet mellan EU och ESA som arrangeras i anslutning till mötet. Däremellan kommer ESA:s ministermöte godkänna en resolution som är likalydande med rådets slutsatser.

På eftermiddagen är forskningsfrågor i fokus. Forskningsministrarna väntas då anta en politisk överenskommelse om en ändring i rådets förordning om det gemensamma företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem (EuroHPC). Syftet är att utvidga förordningens tillämpningsområde genom att inkludera artificiell intelligens (AI), och möjliggöra tillgång till superdatorerna för små och medelstora företag och nystartade företag verksamma på området.

Ministrarna väntas även anta en rekommendation om ökad forskningssäkerhet och godkänna rådets slutsatser om kunskapsutnyttjande av forskning samt kommissionens efterhandsutvärdering av ramprogrammet Horisont 2020. På dagordningen står också en debatt om forskning och innovation inom avancerade material.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...