Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström deltar i Natos utrikesministermöte

Publicerad

Den 3–4 april deltar utrikesminister Tobias Billström i Natos utrikesministermöte i Bryssel. Sverige deltar för första gången som allierad i Nato. Ett möte kommer även att hållas mellan Natos utrikesministrar och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Billström sitter i Natos mötesrum tillsammans med andra utrikesministrar
Utrikesminister Tobias Billström deltar på Natos utrikesministermöte. Det är första gången Sverige deltar som fullvärdig medlem i Nato. Foto: Nato

– Det är mycket glädjande att för första gången kunna delta i Natos utrikesministermöte som fullvärdig medlem. Som allierad är vi nu del av Natos beslutsfattande om politik och vägval i frågor som är av avgörande betydelse för Sverige. Jag ser fram emot diskussioner i viktiga frågor med mina kollegor, säger utrikesminister Tobias Billström.

Ministermötet kommer bland annat att diskutera förberedelser inför Natos toppmöte i Washington i juli.

Utrikesministrarna kommer även, tillsammans med EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, att träffa Natos indopacifiska partners Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland för att diskutera utmaningar för gemensamma intressen såsom säkerhet och värderingar.

Vidare kommer ett möte att hållas i Nato-Ukraina-rådet (NATO Ukraine Council), där Natos utrikesministrar deltar tillsammans med sin ukrainska motpart Dmytro Kuleba. Här kommer bland annat det långsiktiga stödet till Ukraina att diskuteras. 

– Att stödja Ukraina är det mest effektiva sättet att begränsa Rysslands möjligheter till aggression, destabilisering och maktexpansion, säger Tobias Billström.

Presskontakt

Daniel Urso
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-147 17 52
e-post till Daniel Urso

Mer om utrikesministermötet 3-4 april

På Natos webbplats finns mer information om utrikesministermötet den 3-4 april. Där publiceras också bilder och videomaterial från mötet löpande.

Om Nordatlantiska rådet (NAC)

Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC) är Natos högsta beslutande politiska organ. I det löpande arbetet representeras medlemsstaterna i rådet av sina Natoambassadörer. Ett antal gånger per år träffas Nordatlantiska rådet i försvarsministerformat, utrikesministerformat respektive regerings- eller statschefsformat. I regel hålls ett toppmöte, två utrikesministermöten och tre försvarsministermöten per år. Natos generalsekreterare är ordförande i Nordatlantiska rådet.

Om Sverige i Nato

Laddar...