Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Karolinska institutet ska återlämna kvarlevor till Finland

Publicerad Uppdaterad

(Ny version) Regeringen har beslutat att Karolinska institutet får överlämna 82 kvarlevor av finskt ursprung till Finlands Utbildnings- och kulturdepartementet.

I Karolinska institutets anatomiska samlingar finns 82 mänskliga kvarlevor, företrädesvis kranier, som kommer från vad som i dag är Finland. Universitetet har genomfört en utredning där kvarlevornas ursprung har kunnat fastställas.

Karolinska institutet har hemställt att regeringen medger repatriering av dessa kvarlevor. Även finska Utbildnings- och kulturdepartementet har bett Sverige om att kvarlevorna ska repatrieras. Kvarlevorna kommer att överföras till Finland för att återbegravas.

Rättelse

I en tidigare version stod det att universitetet har genomfört en utredning där kvarlevornas ursprung och identitet har kunnat fastställas. I det här fallet är det dock endast kvarlevornas finska ursprung som har kunnat fastställas.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund
Laddar...