Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen stärker förutsättningarna för det korruptionsförebyggande arbetet i staten

Publicerad

För att säkra långsiktighet i Statskontorets korruptionsförebyggande arbete har regeringen idag beslutat att ge myndigheten i uppgift att främja och samordna arbete mot korruption i staten.

Korruption och otillåten påverkan är skadligt för ekonomin, för allmänhetens förtroende för det offentliga och i förlängningen för demokratin. Regeringen vill därför arbeta aktivt mot korruption i offentlig sektor och öka motståndskraften mot nya hot.

Regeringen tar nu ytterligare steg genom att förtydliga att Statskontoret ska ha i uppgift att främja och samordna arbetet mot korruption i staten. Myndigheten har sedan tidigare haft i uppdrag att arbeta mot korruption och att ge stöd till andra myndigheter i deras arbete.

Genom att förtydliga uppgiften i myndighetens instruktion stärks förutsättningarna för ett långsiktigt arbete. Regeringen fortsätter att arbeta med den handlingsplan mot korruption i den offentliga förvaltningen som tidigare aviserats. Handlingsplanen kommer att ta ett brett grepp om arbetet mot korruption och otillåten påverkan.

– För att värna om förtroendet för den offentliga förvaltningen är motståndskraft mot korruption avgörande. Regeringens beslut ger Statskontoret förutsättningar att långsiktigt fortsätta detta viktiga arbete, säger civilminister Erik Slottner.

Presskontakt

Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 51 18
e-post till Samuel Dalevi
Laddar...