Hoppa till huvudinnehåll

Ungern köper fyra Gripenplan av Sverige

Publicerad

Sverige och Ungern ingick i dag, den 23 februari, ett avtal om att Ungern ska köpa fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skrevs under vid statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest.

Ungern har haft svenska Gripenplan sedan 2006; tolv Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D. De fjorton flygplanen, som Ungern opererat genom ett hyrköpsavtal, kommer att övergå helt i Ungerns ägo i början av 2026. Utöver dessa köper Ungern nu ytterligare fyra nya Gripenplan.

– Jas 39 Gripen är en svensk stolthet, och en av de tillgångar som vi kommer föra med oss in i Nato, parallellt med undervattensförmåga, radarteknologi och mycket annat. Och det gläder mig att det snart kommer flyga ännu fler Gripen i det europeiska luftrummet, säger statsminister Ulf Kristersson.

Sverige ska enligt avtalet också bistå med stöd och logistik kring planen från år 2026 till 2036.

– Ungern har genom åren varit en uppskattad medlem i Gripenfamiljen, och Ungerns högst professionella flygvapen har lämnat värdefulla bidrag till utvecklingen av Gripensystemet. Sverige ser fram emot ett fortsatt fördjupat samarbete med Ungern på försvarsområdet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Presskontakt

Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg
Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Laddar...