Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Regeringen satsar på utbyggd vårdutbildning vid Sophiahemmet

Publicerad

Sverige har ett stort behov av fler utbildade som kan arbeta inom vården. I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen därför att Sophiahemmet ska tillföras 18 miljoner kronor permanent för att kunna bibehålla och utöka antalet studenter inom sina vårdutbildningar.

– För hälso- och sjukvården är en god kompetensförsörjning en nyckelfråga. Tillgången till bland annat sjuksköterskor och barnmorskor är en förutsättning för fler vårdplatser och minskade vårdköer. För att mer långsiktigt göra det möjligt att utbilda fler inom vårdyrkena satsar regeringen i budgeten på utökade resurser för utbildning vid Sophiahemmet, säger utbildningsminister Mats Persson.

Den ideella föreningen Sophiahemmet bedriver bland annat sjuksköterskeutbildning, flera specialistsjuksköterskeutbildningar och barnmorskeutbildning vid Sophiahemmet i Stockholm.

Tillskottet om 18 miljoner kronor från och med 2024 beräknas motsvara cirka 150 helårsstudenter. Utöver de 18 miljoner kronor som tillförs Sophiahemmet tillkommer även 3 miljoner kronor per år för studiemedel.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund

Mer om statens budget

Den 20 september lämnade regeringen budgetpropositionen för 2024 samt höständringsbudgeten för 2023 till riksdagen.

Laddar...