Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern välkomnade kungaparet av Danmark

Publicerad

Måndagen den 6 maj tog statsminister Ulf Kristersson emot DD.MM. Konungen och Drottningen av Danmark i Rosenbad. Vid mötet diskuterade kungaparet och statsministern hur det viktiga samarbetet mellan länderna kan fortsätta att utvecklas.

 • Statsminister Ulf Kristersson och DD.MM. Konungen och Drottningen av Danmark framför Rosenbad

  Den 6–7 maj besöker det danska kungaparet Sverige, på inbjudan av H.M. Konungen.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson och DD.MM. Konungen och Drottningen av Danmark

  Statsbesöket är Konung Frederik X:s första statsbesök efter trontillträdet i januari.

  Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson och DD.MM. Konungen och Drottningen av Danmark

  Statsbesöket är ett tillfälle att fortsätta utveckla de mycket goda relationerna mellan Danmark och Sverige.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Överläggningar i Rosenbad.

  Det övergripande syftet med statsbesöket är att ytterligare stärka och vidareutveckla relationerna och samarbetet inom bland annat områdena utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt innovation och forskning

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Den 6–7 maj besöker det danska kungaparet Sverige, på inbjudan av H.M. Konungen. Det är Konung Frederik X:s första statsbesök efter trontillträdet i januari. Statsbesöket är ett tillfälle att fortsätta utveckla de mycket goda relationerna mellan Danmark och Sverige.

– Det förändrade säkerhetsläget i regionen och det svenska Nato-medlemskapet gör samarbetet med våra nordiska och baltiska grannar viktigare än någonsin. Danmark är en av Sveriges närmsta allierade i EU, säger statsminister Ulf Kristersson. 

Sverige och Danmark har en god och långvarig relation. Det övergripande syftet med statsbesöket är att ytterligare stärka och vidareutveckla relationerna och samarbetet inom bland annat områdena utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt innovation och forskning. Besöket ska även främja bland annat student- och forskningsutbyte, kultursamarbete och kreativa och kulturella branscher. 

Kontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson

Fakta

Statsbesöket är Konung Frederik X:s första statsbesök efter trontillträdet i januari och det första inkommande statsbesöket från Danmark sedan 1985. Danmarks kungapar åtföljs av vice statsminister och försvarsminister Troels Lund Poulsen, utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, näringsminister Morten Bødskov och skatteminister Jeppe Bruus.
Sveriges regering representeras under besöket av statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch, utrikesminister Tobias Billström, skolminister Lotta Edholm, försvarsminister Pål Jonson, EU-minister Jessika Roswall och kulturminister Parisa Liljestrand.

Laddar...