Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Utrikesdepartementet

Tips och råd om du ska resa utomlands

Publicerad Uppdaterad

Ska du ut och resa? Kom ihåg att ladda ner UD Resklar, skriva upp dig på svensklistan och läsa på om säkerhetsläget i landet innan du reser. Se också till att ha en giltig reseförsäkring. Här får du tips och råd inför din utlandsresa.

Textplatta: Tre saker inför resan: Ladda ner UD Resklar, läs aktuell reseinformation, anmäl dig till svensklistan
Om du ska ut och resa är det alltid viktigt att vara väl förberedd. Regeringskansliet

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd.  

Svenskar som reser utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan, så att UD eller ambassaden kan nå dig vid en större krissituation i landet, samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för landet du ska resa till.

Läs på om ditt resmål

På Sweden Abroad och i appen UD Resklar ger svenska ambassader reseinformation och aktuell information när något händer i landet som kan påverka dig som resenär. Där finns lokal information om säkerhetsläget, trafiksäkerhet, sjukvård, kriminalitet och mycket mer. Välj land på Sweden Abroad:

Om UD avråder från resa

När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att du noga bör tänka över ditt beslut att resa. En avrådan betyder nästan alltid att UD har ytterst begränsade möjligheter att hjälpa till vid en kris. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor.

Förberedelser inför resan - checklista

Innan du reser behöver du också se till att du har en reseförsäkring som räcker under hela resan, att ditt pass är giltigt och att du har visum om det behövs. Här är en sammanfattning av vad som är bra att tänka på innan du reser:

Vanliga frågor och svar

Det kan innebära flera olika saker. Om du reser utomlands ska du informera dig ännu mer än vad du brukar. Läs ambassadens reseinformation på Sweden Abroad, skriv upp dig på svensklistan och ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och slå på pushnotiser för landet du reser till. Då kan du få information snabbt när läget förändras.

Oförutsedda händelser kan alltid inträffa och som resenär måste du vara uppmärksam. Undvik om möjligt större folksamlingar, som till exempel demonstrationer och manifestationer.

Viktigt att du som reser alltid gör en egen bedömning utifrån aktuell situation och resmål och tar ansvar för din egen resa.

Självklart kan svenskar fortsätta att resa utomlands. Det är naturligtvis upp till var och en att bedöma om man vill resa. Men du bör försäkra dig om att det inte finns en reseavrådan för landet du vill resa till. Med anledning av den förhöjda hotbilden mot Sverige och svenska intressen så är det också extra viktigt att vara väl förberedd och läsa på om säkerhetsläget i stort och vilka hot och risker som finns i det land du ska resa till.  

UD avråder inte från resor utan goda skäl. Anledningen till att UD avråder från att resa till ett land är att det finns en ökad risk att du kan råka illa ut.

Avrådan betyder nästan alltid också att UD har ytterst begränsade möjligheter att hjälpa till vid en krissituation.

Om du väljer att resa trots att UD avråder gäller normalt inte din vanliga reseförsäkring.

Om svensklistan

Anmäl dig till svensklistan om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet. Uppgifterna i svensklistan sparas bara under den period du själv anger och tas sedan automatiskt bort.

Laddar...