Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Statligt stöd för arbete med nationella kvalitetsregister

Publicerad

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att förbereda fördelningen av medel till regioner för att främja arbetet med nationella kvalitetsregister. Uppdraget innefattar att ta fram en plan för hur medlen ska fördelas, med målet att säkerställa kontinuiteten i arbetet med dessa register.

– Kvalitetsregistren har utvecklats primärt för att stödja det kliniska förbättringsarbetet och är en av huvudkällorna till redovisningar av vårdens och äldreomsorgens resultat. De utgör också värdefulla källor för forskning och innovation. Genom att stödja nationella kvalitetsregister bidrar vi till att säkerställa att vården fortsätter att utvecklas för att patienter ska få den bästa möjliga vården, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Nationella kvalitetsregister spelar en avgörande roll i att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet. Registerna möjliggör jämförelser inom hälso- och sjukvården på både nationell och regional nivå, vilket ger verksamheterna värdefull återkoppling och stödjer kliniskt förbättringsarbete.

Socialstyrelsen ska under arbetets gång föra dialog med Sveriges Kommuner och Regioner och löpande informera Socialdepartementet om hur arbetet fortskrider. För uppdraget får Socialstyrelsen använda 1 000 000 kronor under 2024.

Vad är ett nationellt kvalitetsregister?

Med kvalitetsregister avses enligt 7 kap. 1 § patientdatalagen (2008:355) en automatiserad och strukturerad samling av personuppgifter som inrättats särskilt för ändamålet att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet. Registren ska möjliggöra jämförelser inom hälso- och sjukvården på nationell eller regional nivå. Med ett nationellt kvalitetsregister avses ett register som förs i samarbete mellan flera regioner.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Laddar...