Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring

Publicerad

Regeringen har beslutat om en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring. Strategin omfattar 3 miljarder kronor under perioden 2024–2028 och är en del av styrningen av Sveriges utvecklingsbistånd för att stärka synergierna mellan migrations- och biståndspolitiken.

Den nya strategin utgör en viktig del i att stärka synergierna mellan bistånds-och migrationspolitiken, vilket har sin utgångspunkt i de prioriteringar som fastslagits i reformagendan och i Tidöavtalet.

– Genom biståndet ska vi öka hjälpen i närområdet, vilket på lång sikt syftar till att minska den irreguljära migrationen till Sverige och EU. Strategin kommer att gagna svenska intressen och motverka de negativa effekterna av irreguljär migration och tvångsfördrivning, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Genom den nya strategin ska Sverige möta globala utmaningar kopplade till irreguljär migration och tvångsfördrivning samt främja återvändande och frivillig återvandring. Det kan i praktiken handla om stöd till återintegrering, stärkt kapacitet för migrations- och asylhantering i partnerländer, och fungerande infrastruktur i ursprungs- och transitländer.

Strategin ska komplettera och förstärka andra delar av det svenska migrationsrelaterade arbetet och biståndet ― globalt, regionalt och bilateralt.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Laddar...