Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ett skarpare verktyg för att motverka överdrivet spelande

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att Spelinspektionen ska kunna ställa krav på innehållet i licenshavarnas handlingsplaner för att motverka överdrivet spelande. Detta beslut innebär en skärpning i arbetet mot spelproblem och stärker skyddet för konsumenterna.

Enligt spellagen har spelbolag med svensk licens en omsorgsplikt som innebär att de ska motverka överdrivet spelande på individnivå. Licenshavarna måste också ha en handlingsplan för hur de ska uppfylla denna omsorgsplikt. Med det nya bemyndigandet får Spelinspektionen möjlighet att utfärda föreskrifter om vad dessa handlingsplaner ska innehålla.

– Det ska vara ordning och reda på spelmarknaden. Det nya kravet ska leda till mer utförliga handlingsplaner så att det blir tydligt hur spelbolagen tar sitt ansvar för att motverka risker kring spelande. Det här stärker Spelinspektionens möjligheter att förhindra att människor drabbas av spelandets negativa sidor, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Förordningsändringen träder i kraft den 1 oktober 2024.

Bakgrund

En spellicenshavare ska enligt spellagen ha en handlingsplan för hur de ska genomföra sin omsorgsplikt gentemot spelarna. Handlingsplanen är central i arbetet med omsorgsplikten eftersom licenshavarna bestämmer sina rutiner utifrån den.
Spelinspektionen får nu befogenhet att ställa specifika krav på handlingsplanernas innehåll. Vid kartläggningar och i sitt tillsynsarbete har Spelinspektionen noterat att innehållet i olika licenshavares handlingsplaner varierar stort. Enligt Spelinspektionen är det önskvärt att samtliga licenshavare i sina handlingsplaner på ett tydligt sätt kan beskriva sina riktlinjer för spelansvar samt hur dessa ska genomföras. I promemorian Ett nytt förbud mot spel på kredit (Fi2024/00442) lämnas förslag om att Spelinspektionen ska få möjlighet att ställa krav på innehållet i licenshavarnas handlingsplaner. Remitteringen av den promemorian slutfördes den 23 maj 2024.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...