Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Skolverket ska skyndsamt betala ut de 500 miljoner regeringen avsatte till skolorna i vårändringsbudgeten

Publicerad

Regeringen tillförde 500 miljoner kronor till skolväsendet i vårändringsbudgeten för 2024. Nu får Skolverket i uppdrag att betala ut pengarna skyndsamt, för att minska risken att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för barn och elever att få den utbildning och det stöd de har rätt till. Pengarna ska gå oavkortat till skolväsendet.

– Den höga inflationen har inneburit ökade kostnader för kommunerna och satt ett högt tryck på skolor och förskolor. Det är därför mycket viktigt att pengarna kommer skolväsendet tillhanda så snart som möjligt, säger skolminister Lotta Edholm.

Skolverket får nu i uppdrag att skyndsamt fördela och betala ut de pengar regeringen tillförde skolan i vårändringsbudgeten. Medel ska fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Det innebär att pengarna fördelas över hela skolväsendet, det vill säga förskolan, förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, fritidshemmet, gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

500 miljoner kronor motsvarar exempelvis kostnaden för omkring 1 miljon läroböcker eller lönekostnaderna för cirka 1 320 lärartjänster under ett halvår.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Ellen Kult
Pressekreterare hos skolminister Lotta Edholm
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-140 15 28
e-post till Ellen Kult
Laddar...