Hoppa till huvudinnehåll

Handeln med ädelmetallarbeten ska moderniseras

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att en särskild utredare ska se över hur handeln med ädelmetallarbeten kan underlättas. Utredaren ska förutsättningslöst se över nuvarande lagstiftning på området och lämna förslag på hur regleringen kan moderniseras så att den är effektiv och ändamålsenlig både för konsumenter och producenter.

Ädelmetallarbeten är arbeten av guld, silver eller platina med en viss angiven finhalt. Nuvarande lagstiftning kräver att dessa är försedda med en kontrollstämpel, såsom kattfoten och CCM-stämpeln, för att de ska få marknadsföras i Sverige.

– Tekniken för stämpling av ädelmetallarbeten har utvecklats sedan lagen om handel med ädelmetallarbeten trädde i kraft. Dagens system är sårbart och i behov av en modernisering. Det är hög tid att se över handeln så att den blir effektiv och ändamålsenlig, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Regeringen anser att det är viktigt att lagstiftningen inte hindrar den tekniska utvecklingen eller handeln på den inre marknaden, samtidigt som lagstiftningen uppfyller sitt konsumentskyddande syfte.

Det är också viktigt att kontrollsystemet, som innefattar ackrediterade kontrollorgan, är effektivt och säkert och att det finns ett utpekat yttersta ansvar. Det är mot denna bakgrund som regeringen tillsätter utredningen.

Anneli Wirtén kommer få ansvar för utredningen.

Utredaren ska lämna sina förslag till regeringen inom ett år.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Laddar...