Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Försvarsmakten ska förbereda styrkebidrag till Lettland

Publicerad

Regeringen har beslutat att ge Försvarsmakten i uppdrag att planera och förbereda för ett svenskt deltagande i Natos framskjutna närvaro, Forward Land Forces (FLF) i Lettland. Bidraget ska bestå av en styrka upp emot en reducerad bataljons storlek på 600 soldater och ingå i en brigad ledd av Kanada med start i början av 2025.

– Som Natomedlem är Sverige en del av Natos kollektiva försvar och Sverige ska bidra brett i Natos verksamhet för försvar av hela alliansen. Regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att förbereda för deltagande i FLF i Lettland med en reducerad bataljon, säger försvarsminister Pål Jonson.

Regeringen ger Försvarsmakten bemyndigande att förhandla och ingå nödvändiga internationella överenskommelser för att möjliggöra ett styrkebidrag upp emot en reducerad bataljons storlek på 600 soldater till Natos framskjutna närvaro i Lettland, (FLF) som leds av Kanada.

Ett deltagande med svensk väpnad styrka utomlands förutsätter riksdagens godkännande.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Fakta om Forward Land Forces

Natos framskjutna närvaro med markförband i Alliansens östliga frontstater kallas Forward Land Forces, FLF. Närvaron utgörs av multinationellt sammansatta styrkor på roterande basis. På Nato-toppmötet 2016 fattades det beslut om att etablera närvaro i Estland, Litauen, Lettland och Polen. Sedan 2022 finns även närvaro i Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien. Styrkorna i varje land leds av en så kallad ramverksnation. FLF ingår i Natos avskräckning och försvar och är ett tydligt exempel på gemensamt ansvarstagande inom Alliansen.

Laddar...