Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

En helt ny utbildningsform för vuxna startar i hela landet

Publicerad

För att stärka kompetensförsörjningen och möta företagens kompetensbehov har regeringen tagit initiativ till en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå. Utbildningsformen nationell yrkesutbildning har sin utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan. Nu är det klart vilka utbildningar som blir först ut.

– I Sverige har vi i dag en brist på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft inom flera olika områden vilket gör att många arbetsgivare har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Yrkeshögskolan har varit en framgångsrik utbildningsform när det gäller utbildningar som leder till jobb. Intresset för att starta den här helt nya formen av nationell yrkesutbildning har varit stort och det är glädjande att flera utbildningar inom kort kommer att starta i runt om i Sverige, säger utbildningsminister Mats Persson.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som ansvarar för genomförandet av satsningen fick in totalt 86 ansökningar i den första ansökningsomgången som var inriktad på utbildningsområdena bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk. Myndigheten har nu beviljat 38 ansökningar att starta nya utbildningar inom ramen för pilotverksamheten en nationell yrkesutbildning. Utbildningarna omfattar sammanlagt 840 studerandeplatser.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Laddar...