Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

En ny Sverigekurs för nyanlända

Publicerad

Kunskapen om det svenska samhället behöver stärkas hos dem som kommer till Sverige. Därför ska en särskild utredare göra en översyn av samhällsorienteringen. Utredaren ska bland annat föreslå hur utbildningen kan bli obligatorisk och föreslå ett nytt innehåll med ökad tonvikt på bland annat jämställdhet.

Ladda ner:

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Regeringen lägger om integrationspolitiken. Alla som kan ska stå till arbetsmarknadens förfogande och anstränga sig för att bli självförsörjande, lära sig svenska och bli en del av det svenska samhället. De som invandrar till Sverige behöver också förstå de grundläggande värderingar som återspeglas i våra lagar, regler och sociala koder.

I syfte att stärka kunskapen om det svenska samhället och tydliggöra vilka förväntningar som finns på den enskilde ska en särskild utredare göra en översyn av samhällsorienteringen. Utredaren ska lämna förslag på omfattning, innehåll, hur samhällsorienteringen kan avslutas med ett godkänt skriftligt prov och hur den kan bli en del av kommunal vuxenutbildning. Utredaren ska även föreslå hur utbildningen kan bli obligatorisk och kopplas till relevanta ersättningssystem.

– Alla människor som kommer till Sverige behöver lära sig svenska, utbilda sig och få kunskap om hur det svenska samhället fungerar. Jag brukar säga: Välkommen till Sverige. Här är reglerna. Nu kör vi, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Uppdraget ska redovisas senast den 21 februari 2025.

Presskontakt

Christoffer Heimbrand
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 11 47
e-post till Christoffer Heimbrand
Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Laddar...