Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Utrikesdepartementet

Statssekreterare Diana Janse invigde Swedfunds nya kontor i Elfenbenskusten

Publicerad

Den 9–11 oktober reste statssekreterare Diana Janse till Elfenbenkusten för att inviga Swedfunds nya regionala kontor i Abidjan.

Statssekreterare Diana Janse ledde en handelsdelegation bestående av svenska företag och myndigheter, inklusive Sida. Besöket är ytterligare ett konkret exempel på regeringens arbete med att koppla samman handel och bistånd och nyttja svenska företags mervärde.

Resans höjdpunkt var invigningen av Swedfunds regionala kontor i Abidjan. Det blir det statliga bolagets andra kontor på den afrikanska kontinenten, efter Nairobi, och innebär en ökad närvaro för Sverige i Västafrika.

– Som en av Afrikas ledande ekonomier är jag övertygad om att Elfenbenskusten kommer att utgöra en utmärkt utgångpunkt för att stärka Swedfunds arbete och närvaro i Västafrika, säger statssekreterare Diana Janse.

Sverige är sedan flera år engagerat i långsiktiga satsningar på hållbara lösningar för stadstrafiken i Abidjan. Den svenska handelsdelegationen var därför inriktad på i första hand transportsektorn, grön omställning och transportlösningar, i Abidjan och andra ivorianska städer.

Om Swedfund International AB

Swedfunds uppdrag är att bidra till målet för Sveriges internationella bistånd genom hållbara investeringar i den privata sektorn i låg- och medelinkomstländer. Genom att medverka till investeringar som inte kan genomföras med enbart kommersiell finansiering, bidrar Swedfund till att hållbara företag utvecklas, fler arbetstillfällen med anständiga arbetsvillkor skapas och tillgången till samhällsviktiga produkter och tjänster ökar. Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 föreslagit 1,8 miljarder kronor i kapitaltillskott till Swedfund. Swedfund finansierar även förstudier som bidrar till att utveckla hållbara infrastrukturprojekt.

Laddar...