Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Edholm

Skolminister

Utbildningsdepartementet

”Skolan måste tillbaka till grunderna. Mycket kan bli bättre i skolan med mer ordning och färre experiment. Särskilt för de barn som behöver skolan mest.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Lotta Edholm

  • Barns språkutveckling i fokus när skolministern deltog i lärarråd och besökte förskola

    Skolminister Lotta Edholm bläddrar i en bilderbok.
    Skolminister Lotta Edholm besökte Smedsbyns förskola i Huskvarna. Foto: Sigrid Rydell Blomqvist

    Den 16 oktober deltog skolminister Lotta Edholm i ett lärarråd i Jönköping och besökte Smedsbyns förskola i Huskvarna. Temat för dagen var barns språkutveckling och förskollärares arbetsmiljö och förutsättningar.

  • OECD ska analysera Sveriges kunskapstapp i senaste PISA

    Foto: Jesscia Gow/Regeringskansliet

    Regeringen är djupt oroad över Sveriges resultat i den senaste PISA-studien från 2022, där både läsförståelsen och den matematiska förmågan sjunker. För att ytterligare fördjupa insikterna från PISA 2022 har regeringen beslutat att ge OECD i uppdrag att göra en uppföljning av Sveriges resultat och bland annat analysera ordning och studiero i klassrummen samt vilken betydelse digitala enheter kan ha för elevernas resultat.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Spetsutbildning permanentas och reglerna stramas upp

Spetsutbildningar är viktiga för att möta högpresterande elever som behöver utmanas särskilt mycket i undervisningen. Spetsutbildningar i vissa ämnen har hittills bedrivits som försöksverksamhet, som nu kommer att avslutas. I stället införs spetsutbildning som en permanent del av skolväsendet med stramare regler för att garantera att de spetsutbildningar som startar håller en hög kvalitet.

Lotta Edholm deltar i ett panelsamtal på Bokmässan.
Lotta Edholm deltar i ett panelsamtal på Bokmässan. Foto: Elin Söderholm

Barns och ungas läsande i fokus för skol­ministerns besök på Bokmässan

Barns och ungas läsande stod i centrum för skolminister Lotta Edholms besök på Bokmässan. Skolministern delade dessutom ut pris till Årets skolbibliotek.

Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

Regeringen vill göra skolan mobilfri

I samband med den senaste PISA-undersökningen framkom det uppgifter om att sambandet mellan svenska elevers kunskapstapp och elevernas användning av mobiler är starkt. Att samla in mobiltelefoner under skoldagen kan främja elevers trygghet, lärande och kunskapsutveckling. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att undersöka hur en reglering för insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning under skoldagen kan utformas.

Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

Stora satsningar på skolan i budgeten

För att vända utvecklingen i svensk skola med sjunkande kunskapsresultat stärker regeringen flera statsbidrag och gör bland annat satsningar på kunskapsbidraget, kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, personalförstärkningar, akutskolor och läromedel. Dessutom aviseras en tioårig grundskola från hösten 2028.

Innehåll från Lotta Edholm

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 223 träffar.

Laddar...