Hoppa till huvudinnehåll

Kultur­­departementet

Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, demokrati, medier, de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur.

Aktuellt från Kulturdepartementet

  • Ministrar på hågkomstresa till Förintelsens minnesplatser

    Den 17 oktober reser kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer till Polen för att delta i en hågkomstresa till Förintelsens minnesplatser. Ministrarna ansluter till en resa som anordnas av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) för elever i årskurs 9 och kommer att bland annat att delta i en visning av Auschwitz.

  • Statsminister Ulf Kristersson stod värd för symposium om antisemitismen i Sverige

    • Statsministern vid en talarstol

      Statsminister Ulf Kristersson under inledningsanförandet för Symposium - Samling mot antisemitism

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Statsminister Ulf Kristersson vid en talarstol

      Statsminister Ulf Kristersson inleder Symposium - Samling mot antisemitism

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet

      Christer Mattson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Kulturminister Parisa Liljestrand

      Kulturminister Parisa Liljestrand

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Delar av panelen vid sina talarbord

      Jakob Forssmed, socialminister, Nathalie Rothschild, journalist och Anders Persson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Delar av panelen vid sina talarbord

      Lotta Edholm, skolminister, Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism och Louise Belenius, lärare och ansvarig för Vasa Reals judiska profil.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • En del av panelen vid sina talarstolar

      Justitieminister Gunnar Strömmer, Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg, Anna Urombi, generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy och Robert Weil, ordförande och grundare, Proventus AB och Familjen Robert Weils Stiftelse.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Symposiets moderator gestikulerar

      Moderator vid symposiet var Sofia Nerbrand.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    För regeringen är bekämpandet av antisemitism och främjandet av judiskt liv i Sverige prioriterade frågor. Den 30 september stod statsminister Ulf Kristersson värd för ett symposium om antisemitismen i Sverige. En mängd representanter från bland annat regeringen, akademin och skolväsendet, myndigheter och det judiska civilsamhället liksom andra experter samlades för en lägesbeskrivning och samtal om åtgärder mot antisemitism.

  • Kulturministern presenterade Kulturdepartementets delar av regeringens budgetproposition 2025

    Torsdagen den 19 september presenterade kulturminister Parisa Liljestrand satsningar inom Kulturdepartementets områden i årets budgetproposition.

Gruppbild
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm tillsammans med rådet bestående av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet. Foto: Ninni Andersson

Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation

Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm samlar ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till att förverkliga regeringens mål: att Sverige ska vara ett läsande land.

Kulturminister Parisa Liljestrand talar på pressträff
Kulturminister Parisa Liljestrand talar på pressträff Foto: Regeringskansliet

Regeringens strategi för kulturella och kreativa branscher

Regeringens strategi för företag i kulturella och kreativa branscher gäller 2024–2033 och presenterar en vision för 2033. I visionen har Sverige stärkt sin position som ett ledande land för de kulturella och kreativa branscherna.

Illustration: Regeringskansliet

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter är judar, romer, samer (som också är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar i enlighet med Sveriges åtaganden enligt Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen har också erkänt finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som nationella minoritetsspråk i Sverige.

Illustration: Regeringskansliet

Samling för judiskt liv

Regeringens satsning ”Samling för judiskt liv”, presenterades i januari 2023. Arbetsgruppen samverkar och för dialog om förebyggande åtgärder och insatser som stärker förutsättningarna för judiskt liv och som förebygger och motverkar antisemitism i Sverige. På den här sidan listar vi dokument och artiklar om gruppens arbete och om regeringens övriga åtgärder för att motverka antisemitism.

Innehåll från Kulturdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1887 träffar.

Laddar...